ЕЦБ одобри безпрецедентно вдигане на лихвите

Европейската централна банка вдигна основните си лихвени проценти с безпрецедентните 75 базисни пункта (0.75%) в четвъртък и сигнализира за по-нататъшни повишения. От действията на ЕЦБ става ясно, че се дава абсолютен приоритет на борбата с инфлацията, въпреки че по този начин икономиката на Блока се насочва към вероятна тежка зимна рецесия, пише Reuters.

При близо двуцифрена инфлация, невиждана от половин век, политиците се притесняват, че бързият ръст на цените може да се задържи дълго, подкопавайки стойността на спестяванията на домакинствата и задействайки трудна за прекъсване спирала между заплати и цени.

Сега ЕЦБ повиши лихвения процент по депозитите до 0.75% от нула и вдигна основния си лихвен процент по рефинансиране до 1.25%. И двете нива са най-високите от 2011 г. насам, като се очакват допълнителни ходове през октомври и декември.

Ценовият натиск продължи да се засилва и разширява в цялата икономика, а инфлацията може да нарасне още в близко бъдеще“, се казва в изявление на ЕЦБ.

„Тази основна стъпка поставя началото на прехода от преобладаващото силно адаптивно ниво на лихвените проценти към нива, които ще осигурят навременното връщане на инфлацията към средносрочната цел на ЕЦБ от 2%,“ добавиха от ЕЦБ.

Политиците в продължение на седмици се колебаеха между увеличение с 50 или 75 базисни пункта, но новия скок на инфлацията изглежда е разрешил дебата. Числата показаха, че ръстът на цените сега прониква в по-широката икономика, правейки още по-трудно изкореняването на инфлацията.

ЕЦБ повиши още веднъж своите прогнози за инфлацията, като вдигна перспективата за 2023 г. до 5.5 от 3.5% и постави процента за 2024 г. на 2.3% – над целта си от 2%.

Пазарите обаче не бяха изненадани, тъй като инвеститорите вече бяха калкулирали над 80% вероятност от движение с 75 базисни пункта. Анкетираните от Reuters икономисти бяха по-равномерно разделени, показвайки само леко мнозинство, очакващо по-голямото движение.

Вероятно е да има по-нататъшни увеличения на лихвите, каза ЕЦБ.

На следващите няколко срещи Управителният съвет очаква да повиши допълнително лихвените проценти, за да намали търсенето и да се предпази от риска от трайно изместване нагоре в инфлационните очаквания“, добави ЕЦБ.

Сериозен проблем

Отивайки на срещата, консерваторите се страхуваха, че всичко друго освен един такъв прекомерен ход би сигнализирали, че ЕЦБ не е сериозна относно мандата си за борба с инфлацията – официално единствената ѝ цел.

Това рискува да повиши вече високите дългосрочни инфлационни очаквания, което би сигнализирало за загуба на доверие в ЕЦБ и би повдигнало въпроси относно рамката на банката за таргетиране на инфлацията.

Плахите действия също рискуват отслабване на еврото и допълнително повишаване на инфлацията чрез по-скъп внос на енергия.

Еврото се колебае около паритета спрямо долара от седмици. Това означава по-скъп износ на всичко – от петрол до автомобили, което след това повишава цените за потребителите.

Политиците също изтъкнаха аргументите за предварително зареждане с повишения на лихвените проценти, отчасти за да изпратят силен сигнал за ангажимента на централната банка за борба с инфлацията и отчасти за да извършат повечето от повишенията, преди началото на рецесията да стане очевидно.

Тъй като високите цени на енергията намаляват покупателната способност, спадът е по същество неизбежен. Паричната политика обаче е почти безсилна срещу спад, предизвикан от шока в предлагането, което затвърждава аргумента за повишения – дори ако икономиката пострада.

Някои политици вече открито говорят за рецесия, а новите прогнози на ЕЦБ също показват значително по-нисък растеж през следващите години.

Все пак една плитка рецесия може дори да бъде полезна, твърдят някои, тъй като пазарът на труда в Блока е все по-стегнат и спадът може да осигури облекчение на фирмите, които сега се борят да намерят работници.

Банката предвижда икономиката на еврозоната да се разшири с 3.1% тази година и с 0.9% през 2023 г. Въпреки че тазгодишната прогноза за растеж беше леко вдигната, тя бе рязко намалена за 2023 г.

Източник Economic.bg

Сродни статии

16-юли-2024
16-юли-2024 Летният бал “Брокери и приятели” на НСНИ във Варна събра близо 200 гости

Традиционният летен бал “Брокери и приятели” събра близо 200 гости в елегантния ресторант “Градина” на Комплекс “Морско казино” в град Варна. За перфектната организация и настроението на гостите се погрижиха представителите на Регионална структура Варна на Национално сдружение Недвижими имоти. Всички те бяха посрещнати на входа от домакините. Красиви тоалети и усмивки се запечатаха за спомен на елегантно украсена и брандирана фото стена. Специални благодарности на нашите партньори: Музика и сценично озвучаване от Alex DJs Event solutions, музиката на изпълнителката NELS/Neli Gergova, Бутикови вина deVina и кулинарните изкушения на МАНДЖЕРА. Миговете от бала бяха уловени от фотографа Ангел Жечев. Национално […]

Научи повече
08-юли-2024
08-юли-2024 Роля и употреба на протоколите за оглед и договорите

На 4 юли 2024 г. в централния офис на НСНИ се проведе дискусия между представители на бранша на тема „Протоколите за оглед и договорите за сътрудничество“. В дискусията се включи  адв. д-р Бисерка Маринова, която обърна внимание, че правенето на огледи е само една малка част от задълженията на брокера. Осъществяването на оглед само по себе си не означава, че трябва да има плащане на комисиона (според съдебната практика). Как агенциите за недвижими имоти и брокерите да защитават правата на клиентите? Как да защитят себе си от нелоялни клиенти? Къде се срещат доверие, професионализъм и етика? Правно становище Адв. Маринова […]

Научи повече
25-юни-2024
25-юни-2024 Отворена среща дискусия „ЕТИКАТА- МОСТЪТ МЕЖДУ НАС“ се състоя в гр. Варна

На 20 юни 2024 г. във Варна се проведе поредната отворена среща дискусия „Етиката мостът между нас“ под надслов „РАБОТИМ СЪВМЕСТНО – УСПЯВАМЕ ЗАЕДНО”.     Събитието е част от кампанията на Комисията по професионална етика към НСНИ и набира все по-голяма популярност сред професионалистите в бранша. На събитието присъстваха повече от 100 участници, членове на регионалната структура на НСНИ във Варна, както и много професионалисти от града и страната. Основни теми бяха етиката между професионалните брокери, етиката в маркетинга и рекламата, добавена стойност на посредника и др. Обсъдиха се начините, по които работата между посредниците водят до най – добър резултат […]

Научи повече
24-юни-2024
24-юни-2024 Александър Бочев: Пазарът на недвижими имоти е спокоен

– Г-н Бочев, какво е състоянието на пазара на недвижими имоти в момента? – Много често ми задават въпроса – добър ли е пазарът. И винаги отговарям с контравъпрос – за кого да е добър? Много често се случва, че понякога пазарът е добър за продавачите, друг път за купувачите. Ако разглеждаме пазара от гледна точка на цените и движението им нагоре или надолу, за мен добрият пазар е този, който може да бъде лесно прогнозируем. През 2019 г. всички прогнози бяха разбити на пух и прах – вместо да тръгне надолу, пазарът се изстреля нагоре със светкавични темпове. В […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: