ЕЦБ одобри безпрецедентно вдигане на лихвите

Европейската централна банка вдигна основните си лихвени проценти с безпрецедентните 75 базисни пункта (0.75%) в четвъртък и сигнализира за по-нататъшни повишения. От действията на ЕЦБ става ясно, че се дава абсолютен приоритет на борбата с инфлацията, въпреки че по този начин икономиката на Блока се насочва към вероятна тежка зимна рецесия, пише Reuters.

При близо двуцифрена инфлация, невиждана от половин век, политиците се притесняват, че бързият ръст на цените може да се задържи дълго, подкопавайки стойността на спестяванията на домакинствата и задействайки трудна за прекъсване спирала между заплати и цени.

Сега ЕЦБ повиши лихвения процент по депозитите до 0.75% от нула и вдигна основния си лихвен процент по рефинансиране до 1.25%. И двете нива са най-високите от 2011 г. насам, като се очакват допълнителни ходове през октомври и декември.

Ценовият натиск продължи да се засилва и разширява в цялата икономика, а инфлацията може да нарасне още в близко бъдеще“, се казва в изявление на ЕЦБ.

„Тази основна стъпка поставя началото на прехода от преобладаващото силно адаптивно ниво на лихвените проценти към нива, които ще осигурят навременното връщане на инфлацията към средносрочната цел на ЕЦБ от 2%,“ добавиха от ЕЦБ.

Политиците в продължение на седмици се колебаеха между увеличение с 50 или 75 базисни пункта, но новия скок на инфлацията изглежда е разрешил дебата. Числата показаха, че ръстът на цените сега прониква в по-широката икономика, правейки още по-трудно изкореняването на инфлацията.

ЕЦБ повиши още веднъж своите прогнози за инфлацията, като вдигна перспективата за 2023 г. до 5.5 от 3.5% и постави процента за 2024 г. на 2.3% – над целта си от 2%.

Пазарите обаче не бяха изненадани, тъй като инвеститорите вече бяха калкулирали над 80% вероятност от движение с 75 базисни пункта. Анкетираните от Reuters икономисти бяха по-равномерно разделени, показвайки само леко мнозинство, очакващо по-голямото движение.

Вероятно е да има по-нататъшни увеличения на лихвите, каза ЕЦБ.

На следващите няколко срещи Управителният съвет очаква да повиши допълнително лихвените проценти, за да намали търсенето и да се предпази от риска от трайно изместване нагоре в инфлационните очаквания“, добави ЕЦБ.

Сериозен проблем

Отивайки на срещата, консерваторите се страхуваха, че всичко друго освен един такъв прекомерен ход би сигнализирали, че ЕЦБ не е сериозна относно мандата си за борба с инфлацията – официално единствената ѝ цел.

Това рискува да повиши вече високите дългосрочни инфлационни очаквания, което би сигнализирало за загуба на доверие в ЕЦБ и би повдигнало въпроси относно рамката на банката за таргетиране на инфлацията.

Плахите действия също рискуват отслабване на еврото и допълнително повишаване на инфлацията чрез по-скъп внос на енергия.

Еврото се колебае около паритета спрямо долара от седмици. Това означава по-скъп износ на всичко – от петрол до автомобили, което след това повишава цените за потребителите.

Политиците също изтъкнаха аргументите за предварително зареждане с повишения на лихвените проценти, отчасти за да изпратят силен сигнал за ангажимента на централната банка за борба с инфлацията и отчасти за да извършат повечето от повишенията, преди началото на рецесията да стане очевидно.

Тъй като високите цени на енергията намаляват покупателната способност, спадът е по същество неизбежен. Паричната политика обаче е почти безсилна срещу спад, предизвикан от шока в предлагането, което затвърждава аргумента за повишения – дори ако икономиката пострада.

Някои политици вече открито говорят за рецесия, а новите прогнози на ЕЦБ също показват значително по-нисък растеж през следващите години.

Все пак една плитка рецесия може дори да бъде полезна, твърдят някои, тъй като пазарът на труда в Блока е все по-стегнат и спадът може да осигури облекчение на фирмите, които сега се борят да намерят работници.

Банката предвижда икономиката на еврозоната да се разшири с 3.1% тази година и с 0.9% през 2023 г. Въпреки че тазгодишната прогноза за растеж беше леко вдигната, тя бе рязко намалена за 2023 г.

Източник Economic.bg

Сродни статии

06-окт.-2022
06-окт.-2022 Ограничават рекламата на жилища в етап на строеж в Дубай

Агенцията за регулиране на пазара на недвижими имоти в Дубай (RERA) информира, че всички реклами за имоти в строеж трябва да съдържат името на компанията, официалния номер на специално разрешение, издадено от нея, както и номера на ескроу сметката и името на инвеститора на проекта. Мерките целят да увеличат прозрачността и конкуренцията на местния пазар на недвижими имоти, както и чуждестранните инвестиции. Индексът на цените на жилищните имоти в Mo’asher показа, че през юли 2022 г. емирството е регистрирало 8897 транзакции за продажба на стойност над 6 млрд. USD, което е най-големият обем на транзакциите за този месец през предходните […]

Научи повече
27-сеп.-2022
27-сеп.-2022 За първи път в България – Zsolt Szerencses „Zola“ – водещ лектор на NAR и Keller Williams Realty

За първи път по покана на Национално сдружение Недвижими имоти в България ще гостува Zsolt Szerencses „Zola“ – един от водещите лектори на Американската асоциация на реалторите NAR, лектор на годината за 2021 г. и член на Съвета на директорите на NAR за 2022 г., лектор и консултант на екипи за една от най-големите световни компании за недвижими имоти Keller Williams Realty. Зола пристига в България специално за празника на професионалние брокери и агенти на недвижими имоти и VIII-матa национална конференция INSPIRE TO HIGHER. На 28.10.2022 г. като част от Конференцията той ще проведе 4-часово обучение на тема „NEGOTIATION/ВОДЕНЕ НА […]

Научи повече
27-сеп.-2022
27-сеп.-2022 Кандидатстването за саниране на многофамилни жилища стартира от ноември

В началото на ноември стартира програмата за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради в страната. Над 1,4 млрд. лв. от Плана за възстановяване и устойчивост ще бъдат вложени в санирането на сгради с минимум 4 самостоятелни жилища и повече от един собственик във всички 265 общини на страната, а процедурите ще се управляват от общинските администрации. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков на среща с ръководството на Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/. Шишков информира, че до края на седмицата за обществено обсъждане ще бъде публикуван пакетът документи по програмата, включително заложените критерии […]

Научи повече
26-сеп.-2022
26-сеп.-2022 Най-нажежените жилищни пазари в света са изправени пред болезнен обрат

Растящите лихви по ипотечните кредити в света притискат еднакво както купувачите на жилища, така и собствениците на имоти, пише Bloomberg. От Сидни до Стокхолм и Сиатъл купувачите се оттеглят от пазара в момент, когато централните банки повишават лихвите с най-бързия темп от десетилетия, тласкайки цените на жилищата към спад. В същото време милиони хора, които са взели евтини кредити, за да купят жилище по време на пандемичния бум, са изправени пред по-високи вноски с коригирането на лихвите по заемите. Бързото охлаждане на недвижимите имоти, които са водещ източник на богатство за домакинствата, заплашва да влоши забавянето на световната икономика. Макар […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: