ЕТИКАТА – ПРИОРИТЕТ ЗА ПРОФЕСИОНАЛНИЯ БРОКЕР НА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ

На 03.10.2023 година в град Пловдив се проведе поредната открита дискусия под надслов „ЕТИКА И СТАНДАРТИ В РАБОТАТА НА БРОКЕРИТЕ НА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ”. Събитието е по инициатива на Комисията по професионална етика към НСНИ и е част от кампанията на НСНИ, с цел популяризиране на етичните стандарти, правила и практики, и подобряване имиджа на професията „брокер на недвижими имоти“.

Събитието се състоя в  конферентната зала на новата офис сграда  „Офис Парк Пловдив” проект на строителна компания „Галакси Инвестмънт груп”.

На събитието присъстваха представители на регионалната браншова структура на НСНИ в  Пловдив, както и професионалисти от бранша от страната.

            Дискусията бе разделена в два основни панела:

  • “Етика и стандарти в работата на брокерите на недвижими имоти”;
  • „Актуални теми – тенденции на пазара на имоти, ипотечно кредитиране и ново строителство”.

Водещ на програмата беше Габриела Иванова – председател на регионалната структура на НСНИ – гр.Пловдив. Кратко откриване направи председателят на КПЕ към НСНИ Галина Максимова, която благодари на пловдивската структура на НСНИ за отличната организация и на Дафина Гудова като неин представител, както и на домакина на събитието – „Галакси Инвестмънт груп”.

Основната тема на срещата “Етика и стандарти в работата на брокерите на недвижими имоти” беше разделена на няколко подтеми.

Мариана Тороманова, в качеството си на член на Комисията по професионална етика представи някои основни стандарти на Етичния професионален кодекс на НСНИ. Отбелязано бе, че агенциите членове на НСНИ са приели етичните правила на Кодекса, което гарантира коректност и прозрачност в отношенията с клиентите и колегите, а в същото време помага за изграждането на професионална среда за работа на пазара на недвижими имоти в България. Етичният професионален кодекс на НСНИ е актуализиран през 2018 г. и е съобразен, както с етичните кодекси на западноевропейските държави, така и с този на най-старата браншова организация в света – National Association of Realtors (NAR) на САЩ.

Дафина Гудова – член на КПЕ направи кратка презентация на Европейския стандарт EN №15733/2009 г. със статут на стандарт в България от 16.06.2010 г. Гудова поясни, че стандартите имат доброволен характер, но членовете на НСНИ са приели да спазват етичните норми в стандарта.

Марияна Стаменова – също член на Етичната комисия запозна аудиторията с някои казуси, които КПЕ е разгледала през последните години, както и с решенията, с които Комисията се е произнесла. Стаменова изнесе статистика на жалбите като подчерта, че повечето от тях са срещу агенции, които не членуват в НСНИ, по които КПЕ няма правомощия да се признесе. За някои от казусите КПЕ може да приеме принципно становище, което да има инструктивен характер спрямо членовете на Сдружението. Повечето жалби се отнасят за т.нар. фалшиви обяви, излезли в публичното пространство без съгласието на собственика на имота.

Темата за депозитните споразумения беше представена от адв. Снежана Ковачева. Присъстващите се обединиха около мнението, че темата е от изключително значение за бранша, тъй като при подписване на депозитни споразумения се допускат много некоректни практики. Презентаторът подчерта, че в депозитните споразумения/договори е от особена важност да се описват всички договорености между страните като срокове за сключване на предварителен договор, цена на имота, размер и роля на депозита, условия на сделката и др. Адв. Ковачева разясни правната същност на депозитното споразумение, отличавайки го от други договори.

            Вторият панел на тема „Актуални теми – тенденции на пазара на имоти, ипотечно кредитиране и ново строителство” беше открит от Добромир Ганев – Председател на НСНИ. Той представи анализ на моментното състояние на пазара на недвижими имоти в България и Европа и тенденциите за неговото развитие. Темата предизвика интерес и допълнителна дискусия между присъстващите.

Интересна за аудиторията беше и презентацията на Борис Димитров – управител на Кредит Навигатор, който направи анализ на ипотечното кредитиране и перспективите пред ипотечния пазар у нас. Той отбеляза, че анализите на компанията сочат, че не се очаква драстично повишение на лихвените проценти по ипотечните кредити, а  нарастването ще става постепенно. Като причина бяха изтъкнати наличието на голям обем депозити на домакинствата в банките, както и стабилният банков сектор в страната. Бяха представени някои аспекти от работата на кредитния посредник с брокерите на недвижими имоти.

Велислава Кръстева – търговски консултант на „Галакси Инвестмънт груп” и Гергана Марвакова – мениджър наеми към „Галакси Инвестмънт груп” представиха портфолиото на компанията, състоящо се от множество модерни жилищни и офисни сгради в гр.Пловдив и страната.

Състоялата се дискусия беше ползотворна за участниците, а гилдията очаква поредната среща по темата, която ще се състои в град София.

Сродни статии

11-дек.-2023
11-дек.-2023 Галина Максимова: Обръщаме все по-голямо внимание на борбата с порочните практики на пазара

Галина Максимова – дългогодишен брокер недвижими имоти, носител на Специалната награда на Imoti.net за професионализъм и колегиалност. Преди месец тя бе избрана отново за председател на Комисията по професионална етика към НСНИ. – Какви цели си поставя Комисията през новия й мандат? – Ще продължи да утвърждава етичните правила, възприети от сдружението чрез Етичния професионален кодекс и да популяризира етиката в бизнеса като същевременно обръщаме все по-голямо внимание на борбата с порочните практики на пазара. Подобна лоша практика, с която новия състав на Комисията ще се бори е обявяването на оферти само за частни лица от агенциите за недвижими имоти. […]

Научи повече
11-дек.-2023
11-дек.-2023 Александър Бочев: Не смятам, че ще има съществен спад или повишение на цените на имотите

Нуждата от регулация в бранша с недвижими имоти е крещяща. Има редица практики, които не съответстват с добрите такива. Има възможност агенциите на недвижими имоти, които представляват собственици да обявяват имотите от частни лица. С такава обява те взимат двойна комисионна – и от купувача и от продавача. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ председателят на УС на Национално сдружение недвижими имоти Александър Бочев. По думите му има и много други подобни практики. 95% от агенциите в ЕС и България са малки и средни предприятия, уточни той. Големите агенции са 4-5. Никъде в законопроекта, който е входиран в […]

Научи повече
08-дек.-2023
08-дек.-2023 Πpoyчвaнe: Цeнитe нa жилищaтa в cвeтa щe ce пoĸaчвaт и пpeз cлeдвaщитe двe гoдини

Цeнитe нa имoтитe в cвeтoвeн мaщaб нa гoлeмитe жилищни пaзapи щe ce пoĸaчaт пpeз cлeдвaщитe двe гoдини. Toвa щe ce дължи нa гoлямoтo тъpceнe и нa oгpaничeнoтo пpeдлaгaнe, ce ĸaзвa в пpoyчвaнe нa Rеutеrѕ. Цeнитe нa жилищaтa нe oтгoвopиxa нa oчaĸвaниятa нa aнaлизaтopитe, ĸoитo пpoгнoзиpaxa двyцифpeн cпaд в нaчaлoтo нa гoдинaтa. в гoлямa чacт oт пaзapитe цeнитe нa имoтитe щe пpиĸлючaт гoдинaтa c pъcт. Πoĸaчвaнeтo нa цeнитe щe пpoдължи и пpeз cлeдвaщaтa гoдинa, ĸaĸтo и в 2025 г., нo пo-виcoĸитe лиxвeни пpoцeнти пo ипoтeчнитe ĸpeдити и липcaтa нa пpeдлaгaнe нa жилищa нa дocтъпни цeни щe oгpaничaт тoвa пoĸaчвaнe. „Цeнитe нe […]

Научи повече
07-дек.-2023
07-дек.-2023 Съболезнователен адрес

Скъпи колеги и приятели, С огромна тъга споделяме тъжната новина, че на 6.12.2023 г ни напусна г-н Владимир Лафчиев. Владимир Лафчиев бе уважаван от всички  нас колега и приятел, отдаден на мисията за създаване на професионален и регламентиран бизнес с недвижими имоти. Владо бе в основата на обединението на всички регионални гилдии в лоното на НСНИ. За всички нас той бе безусловен лидер и човек с голям професионален опит, дългогодишен, активен член на УС на НСНИ и Председател на РС Пловдив. Ще запомним Владо като дългогодишен и пламенен радетел на идеите за налагане и спазване на професионалните стандарти на брокерите на недвижими имоти! […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: