ЕТИКАТА – ПРИОРИТЕТ ЗА ПРОФЕСИОНАЛНИЯ БРОКЕР НА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ

На 03.10.2023 година в град Пловдив се проведе поредната открита дискусия под надслов „ЕТИКА И СТАНДАРТИ В РАБОТАТА НА БРОКЕРИТЕ НА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ”. Събитието е по инициатива на Комисията по професионална етика към НСНИ и е част от кампанията на НСНИ, с цел популяризиране на етичните стандарти, правила и практики, и подобряване имиджа на професията „брокер на недвижими имоти“.

Събитието се състоя в  конферентната зала на новата офис сграда  „Офис Парк Пловдив” проект на строителна компания „Галакси Инвестмънт груп”.

На събитието присъстваха представители на регионалната браншова структура на НСНИ в  Пловдив, както и професионалисти от бранша от страната.

            Дискусията бе разделена в два основни панела:

  • “Етика и стандарти в работата на брокерите на недвижими имоти”;
  • „Актуални теми – тенденции на пазара на имоти, ипотечно кредитиране и ново строителство”.

Водещ на програмата беше Габриела Иванова – председател на регионалната структура на НСНИ – гр.Пловдив. Кратко откриване направи председателят на КПЕ към НСНИ Галина Максимова, която благодари на пловдивската структура на НСНИ за отличната организация и на Дафина Гудова като неин представител, както и на домакина на събитието – „Галакси Инвестмънт груп”.

Основната тема на срещата “Етика и стандарти в работата на брокерите на недвижими имоти” беше разделена на няколко подтеми.

Мариана Тороманова, в качеството си на член на Комисията по професионална етика представи някои основни стандарти на Етичния професионален кодекс на НСНИ. Отбелязано бе, че агенциите членове на НСНИ са приели етичните правила на Кодекса, което гарантира коректност и прозрачност в отношенията с клиентите и колегите, а в същото време помага за изграждането на професионална среда за работа на пазара на недвижими имоти в България. Етичният професионален кодекс на НСНИ е актуализиран през 2018 г. и е съобразен, както с етичните кодекси на западноевропейските държави, така и с този на най-старата браншова организация в света – National Association of Realtors (NAR) на САЩ.

Дафина Гудова – член на КПЕ направи кратка презентация на Европейския стандарт EN №15733/2009 г. със статут на стандарт в България от 16.06.2010 г. Гудова поясни, че стандартите имат доброволен характер, но членовете на НСНИ са приели да спазват етичните норми в стандарта.

Марияна Стаменова – също член на Етичната комисия запозна аудиторията с някои казуси, които КПЕ е разгледала през последните години, както и с решенията, с които Комисията се е произнесла. Стаменова изнесе статистика на жалбите като подчерта, че повечето от тях са срещу агенции, които не членуват в НСНИ, по които КПЕ няма правомощия да се признесе. За някои от казусите КПЕ може да приеме принципно становище, което да има инструктивен характер спрямо членовете на Сдружението. Повечето жалби се отнасят за т.нар. фалшиви обяви, излезли в публичното пространство без съгласието на собственика на имота.

Темата за депозитните споразумения беше представена от адв. Снежана Ковачева. Присъстващите се обединиха около мнението, че темата е от изключително значение за бранша, тъй като при подписване на депозитни споразумения се допускат много некоректни практики. Презентаторът подчерта, че в депозитните споразумения/договори е от особена важност да се описват всички договорености между страните като срокове за сключване на предварителен договор, цена на имота, размер и роля на депозита, условия на сделката и др. Адв. Ковачева разясни правната същност на депозитното споразумение, отличавайки го от други договори.

            Вторият панел на тема „Актуални теми – тенденции на пазара на имоти, ипотечно кредитиране и ново строителство” беше открит от Добромир Ганев – Председател на НСНИ. Той представи анализ на моментното състояние на пазара на недвижими имоти в България и Европа и тенденциите за неговото развитие. Темата предизвика интерес и допълнителна дискусия между присъстващите.

Интересна за аудиторията беше и презентацията на Борис Димитров – управител на Кредит Навигатор, който направи анализ на ипотечното кредитиране и перспективите пред ипотечния пазар у нас. Той отбеляза, че анализите на компанията сочат, че не се очаква драстично повишение на лихвените проценти по ипотечните кредити, а  нарастването ще става постепенно. Като причина бяха изтъкнати наличието на голям обем депозити на домакинствата в банките, както и стабилният банков сектор в страната. Бяха представени някои аспекти от работата на кредитния посредник с брокерите на недвижими имоти.

Велислава Кръстева – търговски консултант на „Галакси Инвестмънт груп” и Гергана Марвакова – мениджър наеми към „Галакси Инвестмънт груп” представиха портфолиото на компанията, състоящо се от множество модерни жилищни и офисни сгради в гр.Пловдив и страната.

Състоялата се дискусия беше ползотворна за участниците, а гилдията очаква поредната среща по темата, която ще се състои в град София.

Сродни статии

16-юли-2024
16-юли-2024 Летният бал “Брокери и приятели” на НСНИ във Варна събра близо 200 гости

Традиционният летен бал “Брокери и приятели” събра близо 200 гости в елегантния ресторант “Градина” на Комплекс “Морско казино” в град Варна. За перфектната организация и настроението на гостите се погрижиха представителите на Регионална структура Варна на Национално сдружение Недвижими имоти. Всички те бяха посрещнати на входа от домакините. Красиви тоалети и усмивки се запечатаха за спомен на елегантно украсена и брандирана фото стена. Специални благодарности на нашите партньори: Музика и сценично озвучаване от Alex DJs Event solutions, музиката на изпълнителката NELS/Neli Gergova, Бутикови вина deVina и кулинарните изкушения на МАНДЖЕРА. Миговете от бала бяха уловени от фотографа Ангел Жечев. Национално […]

Научи повече
08-юли-2024
08-юли-2024 Роля и употреба на протоколите за оглед и договорите

На 4 юли 2024 г. в централния офис на НСНИ се проведе дискусия между представители на бранша на тема „Протоколите за оглед и договорите за сътрудничество“. В дискусията се включи  адв. д-р Бисерка Маринова, която обърна внимание, че правенето на огледи е само една малка част от задълженията на брокера. Осъществяването на оглед само по себе си не означава, че трябва да има плащане на комисиона (според съдебната практика). Как агенциите за недвижими имоти и брокерите да защитават правата на клиентите? Как да защитят себе си от нелоялни клиенти? Къде се срещат доверие, професионализъм и етика? Правно становище Адв. Маринова […]

Научи повече
25-юни-2024
25-юни-2024 Отворена среща дискусия „ЕТИКАТА- МОСТЪТ МЕЖДУ НАС“ се състоя в гр. Варна

На 20 юни 2024 г. във Варна се проведе поредната отворена среща дискусия „Етиката мостът между нас“ под надслов „РАБОТИМ СЪВМЕСТНО – УСПЯВАМЕ ЗАЕДНО”.     Събитието е част от кампанията на Комисията по професионална етика към НСНИ и набира все по-голяма популярност сред професионалистите в бранша. На събитието присъстваха повече от 100 участници, членове на регионалната структура на НСНИ във Варна, както и много професионалисти от града и страната. Основни теми бяха етиката между професионалните брокери, етиката в маркетинга и рекламата, добавена стойност на посредника и др. Обсъдиха се начините, по които работата между посредниците водят до най – добър резултат […]

Научи повече
24-юни-2024
24-юни-2024 Александър Бочев: Пазарът на недвижими имоти е спокоен

– Г-н Бочев, какво е състоянието на пазара на недвижими имоти в момента? – Много често ми задават въпроса – добър ли е пазарът. И винаги отговарям с контравъпрос – за кого да е добър? Много често се случва, че понякога пазарът е добър за продавачите, друг път за купувачите. Ако разглеждаме пазара от гледна точка на цените и движението им нагоре или надолу, за мен добрият пазар е този, който може да бъде лесно прогнозируем. През 2019 г. всички прогнози бяха разбити на пух и прах – вместо да тръгне надолу, пазарът се изстреля нагоре със светкавични темпове. В […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: