• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Кои столични квартали препоръчват брокерите

  Published date: 
  14.01.2022
  Категория: 
  Имотен пазар

  Инфлацията определено „изяжда“ покупателната способност на парите ни. Част от хората със спестявания вече намериха ново вложение за тях, на фона на ниските лихви по банковите депозити. Други все така обмислят дали да инвестират средствата си в имот. Какъв апартамент да купя? На кой квартал да се спра, за да съм сигурен, че инвестицията ми ще е добра? В продължение на два дни ще ви представим мненията на водещи брокери на недвижими имоти в страната. 

  Венета Христова, управител, MaxView

  Предвид, че това, което до голяма степен определя стойността на един имот е неговата локация, независимо дали избираме да инвестираме с цел отдаване под наем, респективно добра доходност или печалба от препродажба на по-висока цена, разумният избор би бил основно в две посоки. Преди всичко обаче е необходимо да имаме добра стратегия, адекватни познания, информираност и ясен план. Едната възможност да инвестираме средствата си в покупка на имот е тази в новоизграждащите се квартали, каквито са Манастирски ливади, Малинова долина, Кръстова вада и Витоша, където в момента се наблюдава интензивно предлагане на жилищни проекти и купувачите имат възможност да избират от качествени обекти. Тук добрата инвестиция следва логиката на покупката на имот “на зелено”, което означава възможност за плащане на по-ниска цена при покупка на по-ранен етап на строителството, както и възможност за разсрочване на плащанията. Важно е да отбележим, че добрият избор къде и как да инвестираме средства е компонентен, затова трябва да познаваме района, да имаме предвид планираното му инфраструктурно развитие в краткосрочен план. Близостта до детска градина и училище, паркове, както и бързите транспортни връзки с главни булеварди, също са сред приоритетните фактори и важна предпоставка за насочване на инвестиционните намерения. Това са и  факторите, които ще обуславят повишаването на пазарната стойност на имота на по-късен етап. Съществуваща и/ или предстояща спирка на метрото остава един от основните плюсове при избора ни и е категоричен аргумент за това кои локации ще стават все по-предпочитани за живеене и инвестиция. В случай че желанието и целта ни е отдаване под наем, необходимо е да знаем и с какъв социален профил бихме искали да бъдат бъдещите ни наематели, респективно бихме се насочили към локации с непосредствена близост до бизнес/офис сгради или университети, както и да се насочим към по-малки като площ жилища. Другата възможност да изберем да инвестираме е купувайки имот в някой от престижни райони, приетите за топ 5 предпочитани квартали, където се предлагат имоти във високия ценови сегмент, а именно Иван Вазов, Яворов, Изток и/или Център, както и долната част на Лозенец. Един добър вариант за дългосрочна инвестиция с минимизиран риск предвид факта, че изброените локации продължават да държат най-високите пазарни нива в столицата. Част от предимствата са изборът на “готови'’ жилища, вече изградена инфраструктура, транспортна мрежа и добра паркова среда.

  Людмил Боянов, мениджър и консултант по жилищни имоти, Arco Real Estate

  Витоша и Малинова долина са сред често търсените райони за покупка на жилище в София. Това се обуславя основно от факта, че това са бурно развиващи се райони от страна на строежи на нови сгради заради повечето свободни места за строеж, повече жилищни площи за продаване и не толкова заради инфраструктурата или добро местоположение. В други такива отдалечени райони търсенето също е по-високо, като общото между всички е, че и там цените са малко по-достъпни на фона на поскъпването на строителните материали, а от там и повишаването на цените на имотите. Разбира се, винаги има голям интерес и за по-престижните локации, като Оборище, Изток, Изгрев, Лозенец, Яворов. Там предлагането като цяло винаги е по-малко, защото и възможностите за свободни терени и построяване на нови сгради също са малки и съответно цените са сред най-високите. Затова купувачите са готови да платят повече при закупуване на имот в тези райони, а голяма част от тях са наясно и с факта, че при корекция на пазара и спад в цените това най-малко се отразява в гореизброените райони.

  Полина Стойкова MRICS, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES

  През тази и следващите години особено внимание ще обръщаме към зоната на широкия център на столицата, включващ квартали, като Зона Б-5, Зона Б-18 и 19 и Банишора, както и други райони, които граничат непосредствено с централните части на София и се явяват тяхно естествено продължение. Там има налични терени за строителство и вече започна реализацията на доста мащабни проекти, които доказано променят градската среда и увеличават привлекателността на тези райони. Освен близост до центъра, те имат предимствата на пълна транспортна и инфраструктурна обезпеченост, училища и детски градини, магазини и всякакви удобства. А новите проекти ще внесат и така нужната качествена среда, наличие на собствени вътрешни дворни пространства и качество, на което настоящите купувачи държат. Наред с тях, разбира се, на традиционен интерес ще се радват вече наложилите се южни и източни райони, както и набиращият скорост район около ИКЕА и София Ринг Мол.

  Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на Адрес Недвижими Имоти

  Районите с достатъчно много ново строителство, където хората купуват както за живеене, така и за инвестиция, могат да се определят като най-подходящи. Неслучайно Манастирски ливади е кварталът с най-много сделки през 2021 г. и се очаква това да е факт и през настоящата 2022. Покупката там е предпочитана, тъй като има разнообразно предлагане, което позволява да се отговори на различните нужди и цели на широк кръг клиенти. Основно предимство на района e добрата социална среда. Повечето обитатели са хора с идентичен обществен статус, споделят сходни възгледи, навици и начин на живот, което винаги е предпоставка за по-комфортно съжителство. Мястото е благоприятно заради бързия си достъп до центъра, но и лесния изход към ключови междуградски пътни артерии. Близостта на Витоша също е важна за жителите на този квартал, като предимството му пред районите, разположени в полите на планината, е в по-големия брой часове слънцегреене. И ако днес районът все още не е разгърнал пълния си потенциал заради зоните с незавършена инфраструктура, то след 5 години Манастирски ливади ще се превърне в готов и обособен квартал, идентичен с останалите и естествена част от софийската градска среда. Това ще държи цените на жилищата стабилни и ще обезпечи продажбите и успешното излизане от инвестицията.

  Author: 
  Profit.bg

  Partners

  About NSNI

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  Виж на картата