• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Очаква ли се ръст при лихвите по ипотечни заеми

  Published date: 
  12.01.2022
  Категория: 
  Имотен пазар

  Демографията и икономическата ситуация са двата основни индикатора, които се следят, за да се направи финансов анализ на пазара на недвижими имоти, коментира в ефира на Радио София Лъчезар Богданов от Института за пазарна икономика.  „Т.е. кой ще живее в тези жилища, колко хора биха станали купувачи и какъв доход имат, за да могат да си позволят това жилище. Оттук насетне навлизаме по-скоро във финансовите фактори и те са свързани, от една страна с политиките на централните банки по лихвите и на следващо ниво – очакванията. С други думи, тези които купуват или пък се въздържат да продават, не защото в даден момент им трябва жилище, а го правят единствено само с очакването, че ще реализират някаква стопанска печалба, ако направят такава сделка“, каза Лъчезар Богданов. По думите му, през последните две години се наблюдава доминиране на финансовите фактори.

  „Това прави пазарът много трудно прогнозируем от гледна точка на някаква логика, на някакви по-здрави фундаментални индикатори, които да ни кажат къде трябва да бъде пазарът, именно защото едни хората купуват, тъй като имат спестявания и не искат да ги държат без лихва в банка, а други купуват с идеята, че този свободен ресурс така ще намери реализация, а оттам и някаква печалба, вместо да правят друг вид бизнес“, добави Богданов. Той каза още, че често хората, които имат недвижима собственост се въздържат от продажба, тъй като се надяват да го направят в следващ период на по-висока цена. 

  Според Богданов причината за нарастване на цените на имотите идва от факта, че все повече домакинства могат да си позволят да изплащат кредит за жилище. Възможно е обаче да бъдат затегнати условията за кредитиране и повишаване на лихвите, прогнозира Лъчезар Богданов.

   

  Author: 
  pariteni.bg

  Partners

  About NSNI

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  Виж на картата