• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Какво да очакваме от цените на имотите у нас до края на 2021 г.?

  Published date: 
  26.07.2021
  Категория: 
  Имотен пазар

  Данните за сключените имотни сделки през второто тримесечие на 2021 г. ще станат известни след броени дни. Въпреки че те не включват покупките на зелено, са един от факторите, показващи какъв интерес генерират недвижимостите в последните месеци. Какво можем да очакваме от цените на имотите до края на 2021 г.? Отговорът на този въпрос зависи най-вече от разпространението на COVID-19 в следващите месеци, но следните тенденции са повече от известни на всички в сектора.

  Къщата несъмнено е лукс, най-малкото заради по-високите разходи за нейната поддръжка. Независимо дали около големите градове или на село, къщата ще ви отнеме доста повече средства. Готови ли сте да платите тази цена? Ако отговорът е положителен, това може би означава, че се чувствате спокойни за бъдещето ви – имате спестявания или вноската по кредита не е проблем за семейството ви. Едно обаче е сигурно – при положение че имате 2 или повече деца, къщата е малко по-скъпа от апартамент в града, а удобствата са значително повече от недостатъците. Промяната в търсенето и насочването към къщи е една от най-големите тенденции в месеците от началото на пандемията.

  Строителството ще зависи от цените на материалите

  Забавените доставки, съчетани с повишеното търсене на основните строителни материали, доведоха до ръст в цените им. Това покачи и строителните разходи, а оттам и цените на имотите. Спокойно можем да обявим, че хората, сключили сделки на зелено през 2019 и 2020 г., са едни от големите печеливши от пандемията, тъй като ще платят имотите си на нива, които са доста по-ниски от настоящите.

  Инфлацията

  Макар и сравнително на ниски нива (за момента) у нас, тя е на най-високото ниво от 13 години насам в САЩ, където данните показаха ръст до 5% на годишна база - доста над желаните 2% от Федералния резерв. Какво се случва с цените на имотите по време на по-висока инфлация? Нормално би било поскъпването на основните стоки и услуги, както и на строителните материали, да доведат и до поскъпването на имотите. Хората се притесняват и за спестяванията си, тъй като лихвите по депозитите са на нулеви нива, а инфлацията би намалила покупателната им стойност. А както може би знаете –една от предпочитаните инвестиции за гражданите, са вложенията в недвижини имоти. 

  Сериозен интерес към парцелите

  Липсата на парцели в и около големите градове също оказва влияние върху цените на имотите, тъй като те са основна част от формирането на себестойността, а оттам и на продажната цена. Брокери разказват, че качествените, а също и парцелите без проблеми, т.е. при които може лесно и бързо да се прибегне до старт на строителството, са малко на брой, което означава по-високи цени заради по-голяма конкуренция.

  Лихвите по кредитите

  Една от основните причини за днешния имотен бум са ниските лихви по кредитите у нас. През май те останаха на рекордно ниските нива от 2.75% за заемите в лева. Зависимостта - ниски лихви и скъпи имоти, е една от основните, когато говорим за връзката между заемите и цените на недвижимостите. Същото обаче важи и за обратната тенденция, така че следва внимателно да следим и за ръст при лихвите по кредитите в следващите месеци.

  Лек ръст в цените

  Инфлацията, промяната в търсенето и все по-голямото желание на българите да излязат от панелките са в основата на поскъпването на имотите в последните месеци. Тенденцията по всяка вероятност ще продължи до момента, в който не отчетем по-сериозно нарастване на лошите кредити поради невъзможност за плащане на месечните вноски. Дали и кога това ще се случи – зависи както от политическата обстановка в страната, така и от състоянието на икономиката, доходите на кредитополучателите и други.

   

  Author: 
  Profit.bg

  Partners

  About NSNI

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  Виж на картата