• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Цените на световните пазари на недвижими имоти отбелязват рекордни нива

  Published date: 
  23.03.2021
  Категория: 
  Имотен пазар

  През 2020 г. цените на жилищата по целия свят са регистрирали най-високия годишен ръст от 2018 г. насам, като приблизително 9 от 10 държави и територии, са отчели по-високи стойности, въпреки пандемията от коронавирус. Такива са данните, събрани в глобалния доклад на консултантската компания Knight Frank - Global House Price Index.

  Анализите показват, че цените на недвижимите имоти в международен план са нараснали средно с 5,6% през миналата година спрямо 5,3% годишен ръст, регистриран през 2019 г. Експертите посочват, че ниските лихвени проценти подхранват търсенето, но на някои пазари продавачите задържат офертите, докато не успеят да идентифицират следващия си дом. Заради въведените забрани за пътуване, търсенето е основно от местни купувачи, които са преоценили начина си на живот след удара на пандемията, посочва още докладът.

  Цените на пазара на недвижими имоти в Турция са отчели скок от 30% през миналата година и страната оглавява Индекса за четвърто поредно тримесечие. Нова Зеландия се класира на второ място с годишен ръст от 19%, следвана от Словакия с 16% и Русия с 14%. САЩ се класира на 7-мо място с 10% ръст в стойностите на жилищата, докато Великобритания е отбелязала скок от 9% и заема 12-та позиция в класацията. Австрия е отбелязала скок с 10%, а Германия - с 8%.

  Някои южноевропейски държави обаче не са се справили толкова добре. Цените на пазара на имоти в Испания са спаднали с -2%, докато тези в Италия са отбелязали минимален ръст от едва 1%. Най-зле се е представил жилищният сектор в Индия, регистрирайки спад в цените от -4%.

  Според Индекса, цените в Азиатско-Тихоокеанския регион не са отбелязали същия растеж, на какъвто се радват другите региони. След Нова Зеландия, Япония е била следващата държава в класацията от този регион, но сега е заела едва 27-мо място с 5% ръст. Сингапур също е отчел положителни резултати с увеличение на цените от 2,3% на годишна база, докато Хонг Конг и Малайзия са отбелязали спад на цените през 2020 г., съответно с 0,1% и 0,8%.

  През настоящата година, въвеждането на ваксините срещу Covid-19 ще бъде един от най-големите фактори за ефективността на жилищните пазари, посочва докладът. И тъй като политиците се отдръпват от стимулиращите мерки, оставяйки работните места и ипотеките по-малко защитени, според анализаторите, може да се наблюдава отслабване на цените, но облекчаването на забраните за пътуване е възможно да доведе до възстановяване на трансграничните трансакции, смекчавайки част от това въздействие.

  Author: 
  domaza.bg

  Partners

  About NSNI

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  Виж на картата