• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Ангел Иванов, "Андромеда имоти": Кризата даде тласък на отдавна планирани промени

  Published date: 
  12.03.2021
  Категория: 
  Имотен пазар

  Г-н Иванов, Плевен беше един от първите градове в страната, силно ударени от пандемията от Ковид-19. Как това се отрази на пазара на недвижими имоти в региона?

  Плевен и Габрово бяха първите градове засегнати от кризата с Ковид-19. Чисто човешки мога да споделя, че първо беше притеснението за здравето – собственото, на близки, на служители, на всеки, който може да бъде засегнат. Много бързо се стигна и до затварянето на държавата. Никой не знаеше какво и кога ще се случва, получи се ступор и нямаше какво да се мисли – просто изпълнявахме забраните и получавахме информация накъде отиват нещата.

  След първоначалния шок и осъзнаването на ситуацията разбрахме, че от притеснения няма смисъл и започнахме да мислим за близкото бъдеще и какво бихме могли да променим и да се нагодим в новата реалност. Така и стана - офисите затвориха за два месеца, но нещата бързо се подредиха и поне в нашата сфера се възстановиха доста бързо и неочаквано положително. За щастие всички мрачни прогнози за пазара и нашата професия се оказаха несъстоятелни. Напротив – имотът се оказа спасителен пояс и добра инвестиция в трудни времена за доста хора със свободни средства.

  Появи се и нуждата от дом, който все повече прилича на работно място. Това доведе до бързо възстановяване на работния процес и дори на леко претоварване поради новата реалност, новите методи, новите мерки и желанието въпреки обстоятелствата пазарът да се развива, дори и при проекти на зелено - най-отричаните по онова време. Факт е, че има нужда от имоти и дори и сега търсенето не стихва.

  Според мен най-вероятната причина за това е, че кризата е здравна и все още не е икономическа. Обстоятелствата не са влошени дотолкова, че да се отразят на пазара на имоти. По-скоро някои сектори имат забавяне и доста проблеми, но други доста спечелиха. И икономиката, не без държавна помощ, върви с темпове, които са задоволителни в условията на световна пандемия. Времето ще покаже докъде ще стигнат нещата, но засега съм оптимист.

  Как се отрази пандемията на Вашата фирма? Какво се промени в работата и практиките Ви? Как екипът Ви посрещна предизвикателството?

  Това не е първата криза. Предишната беше доста по-страшна и опитът от нея се оказа от полза при предприемане на мерки в сегашната. Приехме спокойно събитията, подготвихме план за справяне с тях и поставихме здравето и живота на първо място. Забързаният живот спря, дори за миг си помислих, че най-после ще има повече време за дом и семейство, които винаги са ощетени от работата. Наистина беше така, но само за двата месеца локдаун и докато се въведат нови процедури и начини на работа.

  Тази здравна криза даде тласък на промени, които се планираха от години. Развихме умения на база на новите технологии и ефектът беше положителен. В момента предлагаме много по добра услуга, отколкото преди Ковид-19 и сме в крак с новостите. Новата реалност ускори дигитализацията във всички сфери и вече можем да се похвалим с много пестящи време и ресурси начини на работа, като това не означава, че ще изоставим традиционните си принципи, на база на които сме изградили бизнеса си. Те са фундамент, на който стъпваме и можем да развиваме безкрайно. Това е хубавото на тази професия - няма ограничения, освен ако сам не си наложиш такива.

  Какви са плановете Ви за 2021 г.?

  През 2021 г. смятаме да увеличим екипа си. Имаме нужда от хора в някои области на нашата професия, малко повече да се специализираме в отделните дейности – да доразвием дигиталните си умения и услуги и да продължим да предлагаме това, което винаги сме предлагали - качествена услуга в полза на клиентите и спокойствието в имотна сделка от което те имат нужда.

  Какви са прогнозите Ви за развитие на пазара на недвижими имоти през тази година?

  Пазарът все още има всички предпоставки да се развива и върви добре – ниски лихви по банкови кредити; търсене и предлагане на имоти, което върви към равновесна точка с умерени темпове; все по-качествени проекти на пазара; все повече желание от клиентите да получат качество на добра цена, като под добра имам предвид и за инвеститорите, и за купувачите. Очаквам възстановяване на наемните отношения и нормализиране на пазарните цени на наемите, след настъпилото отрезвяване на наемодателите и може би завръщане на краткосрочните наеми в по големи обеми. Там се забелязваше насищане и преливане към дългосрочни отношения и тази година ще е интересно да се види кои наемодатели коя услуга ще предпочетат.

  Все повече ще се чувства и ефектът на хоумофиса. Вероятно нуждата от офис площи ще намалее в някои професии, но се надявам да има развитие в търсенето на офис и складови площи, които имат предпоставки за развитие през тази година с нарастването на онлайн търговията. Цените вече са постигнали баланс и смятам, че няма да има сътресения и резки отклонения от нивата през 2020 г. – нито надолу, нито нагоре. Както винаги, водещи ще са качествените проекти на добра цена, като на нашия локален пазар това се доказа през изминалата година. Добре обмислени и оценени обекти се реализират краткосрочно, а надценените чакат своя момент - или покачване на цените, или намаляване на търсената цена.

  Откога фирмата Ви е член на НСНИ и какви са ползите от членството Ви в НСНИ? Как се развива структурата на НСНИ в Плевен и региона?

  Фирмата е член на НСНИ от 1997 г. Част е от учредителите на регионалната структура на Сдружението в Плевен и е участник в почти всички събития, организирани от него. Фирмата никога не е прекъсвала членството си и винаги е била на водещо място в регионален план, като организационно и информационно е подпомагала работата на НСНИ. Членството в НСНИ ни е донесло множество ползи и контакти, винаги сме били в крак с новостите по света и у нас и можем да обобщим, че сме получили само позитиви.

  За съжаление имаше периоди в които бизнеса беше труден и доста колеги на регионално ниво се отказаха от това си членство – кой поради неразбиране на ползите от това, кой по други причини, и към днешна дата членовете на НСНИ са доста по малко и дори няма регионална структура по същество. Това никога не ни е пречило да се опитваме да привличаме членове, но трябват друг подход и аргументи. Може би съществуващият отскоро Професионален регистър и предвиденият Проект на Закон за посредническите услуги при сделки с недвижими имоти (ЗПУСНИ), както и нови норми за работа, ще бъдат този мотив, който би убедил повече компании в ползите от членството.

  Partners

  About NSNI

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  Виж на картата