• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Засилен китайски интерес към имоти в Турция

  Published date: 
  27.10.2020
  Категория: 
  Имотен пазар

  Китайците са поставили своеобразен рекорд за закупуване на къщи и апартаменти в Турция. Докато по-рано, китайските граждани много рядко са се озовавали сред първите двайсет националности, придобиващи жилища в страната, то през периода 2019-2020 г. ситуацията се е променила, предава информационната агенция „Анадолу“. През първите девет месеца на тази година китайците са закупили 659 недвижими имоти в южната ни съседка, а интересът им продължава на расте динамично.

  Експерти от бранша са коментирали, че за някои от китайците мотивът за тези сделки е получаването на „Златен паспорт“. Първата приливна вълна на този интерес е регистрирана през 2015г., когато са били сключени 271 покупко-продажби, а през 2019 г. те са били 281. Ежегодните инвестиции на китайски граждани в чуждестранни имоти се изчисляват на повече от 50 милиарда долара.

  Турската платформа за недвижими имоти Turk.Estate съобщава и за засилена активност на руснаците. Те са се класирали на трето място сред чужденците, инвестиращи най-много в жилища в Турция през първото деветмесечие на 2020 г., като са придобили общо 1 895 апартамента, 448 от които през септември. Първото място обаче е заето от иранците с 4 716 закупени имота, а на второ място са се класирали иракчаните с 4 167 придобити обекта за деветмесечието.

  Жителите на Близкия Изток стават собственици на турски недвижими имоти (и получават гражданство) по много необичаен начин, информира сайтът. Неспособни да изтеглят пари от сметки в своите страни или да получават пари в брой, те носят злато в багажа си пристигайки в Турция, за да си купят апартамент и да получат турско гражданство за цялото семейство.

  Гражданите на Афганистан са заели четвъртата позиция с 1 277 жилища, а пети остават инвеститорите от Азербайджан със 711 имота.

  Author: 
  domaza.bg

  Partners

  About NSNI

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  Виж на картата