• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Нетното усвояване на офис площи в София за първи път е отрицателно

  Published date: 
  21.10.2020
  Категория: 
  Имотен пазар

  За първи път в модерната история на офис пазара в София нетното усвояване на офис площи е отрицателно. Резултатите са отчетени за третото тримесечие на годината, става ясно от данни на популярна консултантска компания. Причина за негативното явление е спадът в търсенето, вследствие на корона-кризата.

  През третото тримесечие в експлоатация са въведени 8 хил. км. м офисни площи, а нетното усвояване е възлязло на -15 хил. кв. м, отбелязвайки спад от 45 хил. кв. м спрямо същия период на миналата година. В резултат на това делът на свободните площи вече е двуцифрен – 10,8%, като се очаква да продължи да нараства.

  Засилва се тенденцията наемателите да опитват да преотдават вече наети площи, за да оптимизират разходите си в резултат на въведени политики за работа от вкъщи и спад в бизнеса. Затова на този етап не се очаква да стартира строителство на нови офис проекти преди ситуацията с COVID-19 да се подобри. Значителна част от наемателите желаят да получат отстъпки от наемодателите или да намалят площите, които заемат.

  През третото тримесечие са били сключени сделки за наем на 14 500 кв. м офис площи. Експертите прогнозират, че до края на годината новонаетите площи за 2020 г. ще бъдат под 60% от обема през 2019 г., с което търсенето ще отбележи най-слабия си резултат от финансовата криза насам. Намалялото търсене обаче засега не се отразява съществено на средните наеми – при офисите клас А офертните нива варират между 12 и 14 евро на кв. м, а при офисите клас Б – между 8 и 11 евро на кв. м. Към края на третото тримесечие средно претеглените наеми за клас А са 12,60 евро на кв. м, а за клас Б те са 8,80 евро на кв. м.

  Обемът на съществуващите модерни офис сгради в София към края на третото тримесечие възлиза на 2,184 млн. кв. м, а площите в строеж са 376 хил. кв. м, като само за 16% от тях има предварителни договори с наематели. Консултантската компания прогнозира силен натиск върху наемните нива през 2021 г. и увеличаване на свободните площи. Към момента предлагането на офис площи в съществуващи сгради и в сгради в строеж надхвърля 560 хил. кв. м.

  Author: 
  Investor.bg

  Partners

  About NSNI

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  Виж на картата