• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Чехия отменя данъка върху покупката на жилища

  Published date: 
  04.05.2020
  Категория: 
  Имотен пазар

  Чешкото правителство одобри отмяната на данъка от 4%, който купувачите плащат при закупуване на имот, съобщи финансовият министър на страната Алена Шилерова, цитирана от Ройтерс. Мярката е част от усилията за стимулиране на пазара, който първоначално се забави заради резкия ръст на цените, а сега е засегнат от новия коронавирус.

  Ниските лихвени проценти, растящите доходи и бавните административни процудери при строителството на нови жилища тласнаха цените в Чехия нагоре през последните години. В резултат на това много жители на страната, предимно млади хора, не успяват да навлязат на пазара.

  Централната банка отправи също препоръки за отпускането на ипотечни кредити на заемателите, като поиска по-високи първоначални вноски.

  Данъкът важи за покупки на съществуващи апартаменти и жилища, не за новопостроени имоти, въпреки че според министерството той е бреме особено за по-младите хора, които имат нужда от повече пари в брой, за да навлязат на жилищния пазар.

  Според предложението, което трябва да бъде одобрено от депутатите, премахването на данъка върху лихвените плащания по ипотечните кредити ще бъде запазено до края на 2021 г.

  Министерството е изчислило, че отмяната на данъка ще струва на бюджета 10,6 млрд. крони (428,02 млн. долара) до края на 2020 г. и 13,8 млрд. долара през 2021 г.

  Правителството увеличи планираната си цел за бюджетен дефицит над седем пъти за 2020 г. и предвижда рекорден недостиг от 300 млрд. крони заради подкрепата за хора и компании, пострадали от икономическия спад заради коронавирусната пандемия и намаляването на държавните приходи. 

  Author: 
  Investor.bg

  Partners

  About NSNI

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  •  office@nsni.bg 
  •  0879590900 - по време на извънредното положение
  •  02/988 68 90
  •  0700 10 805
  •  София, бул. "Патриарх Евтимий" 36А

  Виж на картата