• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Възможно е наемите да поевтинеят

  Published date: 
  20.04.2020
  Категория: 
  Имотен пазар

  Все още няма официални данни от Агенцията по вписванията, които чакаме всеки момент, на всички е ясно, че сделките с недвижими имоти значително намаляват през времето на извънредно положение. Това заяви пред БНР Добромир Ганев, председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ).

  „Това е свързано със съвсем обективния факт на спазване на мерките, наложени от министерството на здравеопазването и това е нормалната реакция“, посочи той в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

  Според него в сектора много бавно се случват нещата: „Ако сега видите статистики в платформите, ще видите, че ако има някакво намаление, то е незабележимо, в рамките на 1-2% и то не във всички райони“.

  „Това е така, защото хората изчакват да видят какво ще се случи след приключване на извънредното положение. Но и към настоящия момент има интерес, има огледи, както за покупка, така и за наемане на имоти, на търговски площи“, отбеляза Ганев.

  И допълни, че се работи в посока към дигитализиране на сектора посредством виртуални или видеоогледи: „Това не е нов процес, но сега му обръщаме повече внимание. Търсим партньорства и за дистанционното подписване на договори, търсим възможности и юридическите основи, върху които трябва да стоят подобни взаимоотношения“.

  „Проблем е, че малък процент от физическите лица притежават електронни подписи“, коментира Ганев.

   „Хората, които сега ще отложат покупката на жилищни имоти, вероятно ще останат на наемния пазар или ще се включат в него. Различните градове и райони ще покажат различна динамика. Вероятно ще паднат наемите, разбира се, още повече, че на пазара има доста свободни жилища. Вероятно част от хората ще направят сега необходимото да ги обзаведат, да ги оборудват и да ги предложат на пазара“, коментира експертът и допълни, че не очаква затваряне на големи търговски центрове.

  Цялото интервю можете да чуете ТУК.

  Author: 
  БНР

  Partners

  About NSNI

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  •  office@nsni.bg 
  •  0879590900 - по време на извънредното положение
  •  02/988 68 90
  •  0700 10 805
  •  София, бул. "Патриарх Евтимий" 36А

  Виж на картата