• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Коронавирусът замрази бизнеса с имоти за краткосрочен наем у нас

  Published date: 
  09.04.2020
  Категория: 
  Имотен пазар

  Бизнесът с отдаване на имоти за краткосрочно ползване в България на практика е преустановил работа заради коронавируса, сочи анализ на платформата Оцениме.бг.

  Собствениците, отдаващи жилищата си чрез платформи като Airbnb, споделят, че въпреки намаленията, които са предложили, отменени резервации е имало още през януари. Масова отмяна на резервации е започнала в началото на март. От платформата обявиха, че при отказ на резервация не се взема комисиона на клиентите и се възстановява цялата сума.

  „Възможно е значителна част от апартаментите, които досега са били предлагани в платформата, да бъдат отдадени за средносрочен наем. Това може да се отрази на пазара на наеми и най-вече на неговия средновисок сегмент, където се намират повечето от апартаментите, отдавани в Airbnb“, пишат авторите на анализа.

   

  В същото време наемателите и купувачите са в режим на изчакване. С обявяването на  карантината се преустановиха и огледите на жилища. Експерти предвещават, че това е само пауза в сделките и те ще се случат на по-късен етап.

  Ограниченията за свободно движение забавят работата на брокерите, но тя не е напълно спряла. Сключените предварителни договори за покупко-продажба би трябвало да се смятат за спешни и могат да бъдат реализирани, се посочва в анализа.

  Кризата с коронавируса и нейните икономическите последствия вероятно ще се отразят пагубно и на част от агенциите за недвижими имоти. Очаква се компаниите, които не са достатъчно добре подготвени и не искат да променят начина си на работа да фалират. По-рано този месец председателят на Управителния съвет на Национално сдружение “Недвижими имоти” (НСНИ) Добромир Ганев прогнозира пред Investor.bg, че това ще изчисти бранша от некоректни компании, които използват фалшиви обяви и други некоректни практики.

  В световен мащаб веригите за доставка на материали и продукти за строителството са нарушени. В САЩ има прогнози, че при продължителна криза това може да намали темповете на изграждане на жилища и може да се стигне до недостиг на жилища в някои райони. Не е изключено COVID-19 да се отрази по сходен начин на имотния пазар в България, пишат авторите на анализа.

  Те посочват, че в световен план несигурността на жилищния пазар при предишни пандемии като испанския грип през 1918 г. и огнището на ТОРС през 2003 г.  се е проявявала по-скоро като спад на броя на трансакциите, а не толкова като големи ценови движения.

  Author: 
  Investor.bg

  Partners

  About NSNI

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  •  office@nsni.bg 
  •  0879590900 - по време на извънредното положение
  •  02/988 68 90
  •  0700 10 805
  •  София, бул. "Патриарх Евтимий" 36А

  Виж на картата