• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Онлайн огледи на имоти предлагат брокерите в Перник

  Published date: 
  05.04.2020
  Категория: 
  Имотен пазар

  Към онлайн огледи на имоти преминаха брокерите в Перник, съобщи председателят на Регионалнaта структура на Национално сдружение Недвижими имоти Йордан Петров пред БТА. По думите му те частично са практикувани и преди пандемичната ситуация, но сега са основна форма за реализиране на бизнеса. С появата на коронавируса и обявяването на извънредно положение интересът към имоти е почти нулев, твърдят брокери.

  Хората само си "сверяват часовника" с предложенията на имотния пазар

  Докато седят вкъщи, за разнообразие, хората се забавляват, четейки интернет, гледат обяви за имоти, прехвърлят снимки, но това е само сверяване на часовника, смята Петров. Брокерите изпращат подробни фотографии на заинтересувалите се потенциални купувачи, ситуират имотите в Google. Те обаче не са оптимисти за предстоящи сделки в близките два месеца.

  Цените на имотите в Перник преди пандемията са се качили трайно нагоре, повлияни от близостта до София, дори в условия на водна криза, отчитат от агенциите. Така в отстоящия само на 15 км от югозападния вход на София пернишки квартал "Изток", преди коронавируса панелни гарсониери са достигнали 46 000 - 50 000 лв., двустайни апартаменти - 70 000 лв., а ремонтирани тристайни жилища са предлагани между 75 000 лв.- 100 000 лв. В центъра на Перник гарсониерите са на цени около 60 000 лв., двустайните апартаменти - 80 000 лв., тристайните надхвърлят 100 000 лв.

  Сред интересните четива на затворените в домовете си граждани са селските имоти, отбелязват от агенциите. В региона все още могат да се намерят евтини парцели. Къщите варират на различни цени, в зависимост от себестойността на строителството и местоположението. Най-атрактивни остават офертите в селата Рударци и Кладница, разположени в подножието на пернишкия дял на Витоша.

  Брокерите не очакват сериозни ценови размествания. Според тях досега лихвените проценти са били много изгодни и затова 80 процента от сделките са осъществявани с кредити срещу ипотека на закупеното жилище.

  Сега агенциите приключват стари сделки, за които са подписани предварителни договори. В условията на извънредно положение и те се финализират трудно - работи само дежурен нотариус, редът за подаване и получаване на документи от съда е променен, обясни Петров. По думите му има и продавачи от чужбина, които все още не са се прибрали у нас.

  Най-голям е интересът към наемане на жилища

  Най-много са запитванията за наемане на жилища, твърдят от агенциите. В Перник наемите са доста по-ниски спрямо софийските - между 200 лв. и 450 лв, в зависимост от комфорта на жилището. Затова много млади семейства, или намерили препитание в столицата жители на провинциални градове избират Перник за свой нов дом. Първоначално наемат, а след това купуват апартаменти, като предпочитан е квартал "Изток" заради близостта му до София, бързия излаз на магистрала и изградената инфраструктура. Тук най-интензивно е и новото строителство.

  Въпреки приоритетното търсене, от двайсетина дни практически не се подписват договори за наеми, казват от агенциите.

  Зависими сме от продължителността на пандемията и възстановяването на покупателната способност на хората, категоричен е Петров. От агенциите не очакват възможностите за онлайн подписване на предварителни договори да се реализират на практика. Опитът им показва, че никой не купува жилище, без да го е видял. Застопореният от пандемията пазар обаче не го позволява. Затова допускат и фалити на агенции при евентуален по-дълъг застой заради COVID-19.

  Брокерите са оптимисти въпреки създалата се ситуация. Те са убедени, че ограничението е временно и пазарът отново ще се съживи. "Винаги има хора, които се нуждаят от средства и други, на които им трябва жилище.Преживели сме много кризи, ще отмине и тази", прогнозира Петров.

  Тридесет и четири агенции работят на имотния пазар в Перник.

   

  Author: 
  БТА

  Partners

  About NSNI

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  •  office@nsni.bg 
  •  0879590900 - по време на извънредното положение
  •  02/988 68 90
  •  0700 10 805
  •  София, бул. "Патриарх Евтимий" 36А

  Виж на картата