• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Имотният пазар запазва стабилност въпреки опасенията за рецесия

  Published date: 
  22.10.2019
  Категория: 
  Имотен пазар

  През второто тримесечие цените на жилищата се повишават с между 2% и 5% в различните градове в България, показват данни на Националния статистически институт (НСИ). В Бургас цените на жилищата бележат лек спад от 0.5%. Пазарът на недвижими имоти в България е спокоен въпреки всички опасения за рецесия и не се случи очакваното отражение от година и половина. Това каза Добромир Ганев, председател на Национално сдружение "Недвижими имоти", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

  "Намаляването на лихвите поддържа стабилния ръст на цените в рамките на разумното".

  "Все още няма притеснение на имотния пазар от опасенията за рецесия и нова криза. Броят на имотните сделки във Варна отчита спад, но София показва значителен ръст от 6%", коментира Ганев.

  "Няма притеснение, което да окаже драматична промяна на пазара във всички градове в България".

  "При новото строителство се наблюдава малко по-голяма предпазливост, което е добре за пазара. Инвеститорите са по-внимателни в стартирането на нови проекти", обясни той. Според него мерките на централните банки за намаляване на основните лихви водят до стимули и по-голяма инвестиционна активност, но спират процеса на спестяване.

  "Намаляването на лихвите от Европейската централна банка (ЕЦБ) подкрепя липсата на сериозно притеснение от купувачите. Ипотечните банкови продукти са толкова добри, че виждаме ръст на обема от сделки въпреки опасенията от рецесия".

   

  Author: 
  BLOOMBERG.TV

  Partners

  About NSNI

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  •  office@nsni.bg 
  •  0879590900 - по време на извънредното положение
  •  02/988 68 90
  •  0700 10 805
  •  София, бул. "Патриарх Евтимий" 36А

  Виж на картата