• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  София с готовност за изграждането на "Зелено околовръстно"

  Published date: 
  12.08.2019
  Категория: 
  Имотен пазар

  Финализираме разговорите с министъра на транспорта и имаме готовност да започнем първия етап от изграждането на зелена линия по старата ЖП линия, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова във Facebook.

  Идеята за "Зелено околовръстно" в София е на архитектите Светослав Александров и Християна Василева. То ще свързва всички паркове в столицата и ще е дълго 32 км. За целта изоставени ЖП линии ще бъдат превърнати в зелени връзки между всички паркове в София.

  Първият етап ще включва изграждането на линеен парк, с места за почивка, спорт и велоалея - от гара "Пионер" под бул. „Цариградско шосе“ зад „Арена Армеец“ през съществуващата естакада на бул. „Шипченски проход“ до Висшето транспортно училищe.

  „Разглеждаме и предложението за развитие на зеленото трасе – линеен парк с велоалея – и по бул. „Т. Каблешков“ – по река Владайска – до стадион „Септември“, където да се използва ж.п. трасето по бул. „Вардар“, допълни Фандъкова.

  "Зелената линия" ще свързва хората от всички квартали – и в покрайнините, и в центъра.

  „Идеята ни е неизползваемите индустриални линии да бъдат запазени първо като резервно трасе за ТЕЦ, да могат да се използват, но да може да се кара велосипед, да има възможност за разходка пеша и по тези релси си. Мислехме, че може да има нещо като атракция - човек да си наеме велосипед, който да е закачен на релсите”, споделя Християна Василева пред bTV.

  По публикацията работи: Габриела Джекова
   

  Author: 
  Dnes.bg

  Partners

  About NSNI

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  •  office@nsni.bg 
  •  02/988 68 90
  •  0700 10 805
  •  София, бул. "Патриарх Евтимий" 36А

  Виж на картата