• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Над 80% от старите сгради в България не са защитени от мълнии

  Published date: 
  19.06.2019
  Категория: 
  Имотен пазар

  Над 80 процента от старите сгради в България не са защитени от мълнии. За това алармират експерти, съобщава бТВ. И двете ударени от гръм къщи в Казанлък и Самоков в последните дни са без гръмоотводи. Подобна е ситуацията във Враца – един от районите с най-активна гръмотевичната дейност у нас. Домовете на хората масово не са защитени. От 2010 година всяка новопостроена сграда трябва да е с такава система. Срокът й на годност е средно 5 години.

  Експертът по мълниезащита инж. Христомир Иванов е притеснен, че след това хората не взимат мерки за повторното обезопасяване. Опасността важи и за старите сгради. „Много пъти нашата гилдия сме искали да има контрол, да има орган, който да контролира – дори сме се обръщали към пожарна и аварийна опасност, но по-горните органи, които контролират нас, не се съгласиха”, заяви Христомир Иванов, Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.

  Той твърди, че над 80 процента от старите сгради в България не са защитени от мълнии. „Енергията на една мълния може да бъде съпоставена с енергията, произведена от 10 атомни електроцентрали като АЕЦ „Козлодуй”, макар и за мн кратко време – 300 милисекунди”, добави Иванов.

  От регионалното министерство отговориха, че не отговарят за въпроса с мълниезащитните уредби. Основният контрол е на собствениците: „Периодичните проверки се извършват от квалифицирани лица, компетентни в областта на проверката, от персонала на собственика или ползвателя на обекта или от външни специалисти.”

  Author: 
  в. Дневник

  Partners

  About NSNI

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  •  office@nsni.bg 
  •  02/988 68 90
  •  0700 10 805
  •  София, бул. "Патриарх Евтимий" 36А

  Виж на картата