• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  НСНИ създаде фонд за пресичане на лошите практики

  Published date: 
  21.11.2018
  Категория: 
  Имотен пазар

  Добромир Ганев е собственик на агенцията за недвижими имоти "Форос", една от авторитетните агенции с 25-годишна история.

  Роден е в Бургас, а компанията му носи някогашното име на бургаския залив - "Форос".

  Добромир Ганев е магистър на Икономически университет – Варна по специалност "Икономика на индустрията". 

  Специализира "Международна търговия и бизнес развитие" към Института за специализации към Land O Lakes-Mineapolis-St.Paul-USA. Притежава CIPS сертификат на National Association of REALTORS-USA, който го отличава като международен специалист в сферата на недвижимите имоти.

  През 1993 година основава Форос – Национална Компания Недвижими Имоти и до днес е неин Управляващ директор.

  През 2009 година основава компанията GVA Sollers Solutions, специализирана в предоставяне на услуги, свързани с бизнес имоти, консултантска дейност, управление на портфейли от активи и др.

  Председател на УС на Национално Сдружение Недвижими имоти /НСНИ/ от май 2018 г.

  НСНИ бе организатор на Международния форум „Моят град, моят дом, моят бизнес" за насърчаване развитието на устойчив жилищен сектор в България, който се проведе на 15 и 16 Ноември 2018 в Национален дворец на културата, София.

  Конференцията събра водещи строители, архитекти и брокери от страната, ЕС и САЩ.

  ***

  - Г-н Ганев, Национално Сдружение Недвижими имоти учреди един фонд за преодоляване на лошите практики в бранша. Как смятате да противодействате на тези практики?

  - Създадохме дарителски фонд, който има за цел за да подпомогне бюджета на сдружението във връзка с конкретика по отношение на пресичането на някои лоши практики на пазара и в същото време на рекламиране на дорбите практики. 

  Освен това част от целите са свързани с уеднаквяване на документацията на членовете на сдружението. Основните мероприятия, които са свързани с  добрите практики – ще организираме пиар кампании, за да достигнем по-лесно до потребителите. 

  Считаме, че ако потребителите имат информация за това, какво е доброто за тях, какви са добрите принципи, които трябва да спазват, когато търсят посредник на пазара, тогава най-вероятно и те ще ни помогнат за изчистването на някои не съвсем лоялни играчи.

  Ще дам пример с добрата практика на взаимоотношенията, които са базирани на изключителни права. Това е една много добра практика. В цял свят се използва вероятно в 99% от случаите, когато един собственик или един клиент иска да работи с компания.

  В САЩ този процент е 99. Когато решите да продавате имот и решите да не го правите сами, винаги избирате възможността да предоставите права – изключителни права за определен период от време.

  Тази практика е добра сама по себе си. Само че последните години, пак поради факта на прилагането й по леко извратен начин, много потребители пострадаха от нея.

  - По какъв начин пострадаха клиентите?

  - Сключваха се договори без срок, т.е. до продажба – нещо, което е не е адекватно, трябва да има някакъв срок.

  Второ в самия договор трябва да има информация какви са ангажиментите по отношение на предлагането на имота и маркетирането му – ясни и точни. Много фирми, които получават права от своите клиенти „затварят“ имота, за да получат две комисионни /б.р. – и от купувача/, а един от най-важните принципи в договора с изключителни права е той да бъде отворен за абсолютно всички играчи на пазара, за да може собственикът да получи най-добрата оферта. 

  Ето това са две от нещата, които накараха много клиенти да желаят да подписват подобен тип договор.

  Но ние искаме да кажем на потребителите, че ако в един договор има няколко клаузи, които са задължителни по презумпция и те бъдат отразени в него, вероятността да постигнат по-добър ефект от своята продажба и по отношение на цена, и по отношение на срок е много по-висока.

  Това е, например, една от целите. Втората е свързана със създаване на концепция – юридическа концепция. Чрез наемането на правни кантори, които да ни помогнат чрез тази концепция да постигнем успех към онези, които използват например подвеждаща реклама, фалшиви оферти – нещо, което е много масово вече на пазара, особено на наемния пазар.

  Считаме, че има възможности и в Комисията за защита на конкуренцията иразбира се, в обичайната съдебна практика. И тези възможности просто трябва да бъдат открити. Така че това е другият пример по какъв начин ще използваме средствата, които са дарени от наши членове, от наши партньори, пък и не само.

  - Какво става с регламентацията на самата професия?  Ще се приеме ли Закон за брокера? Два пъти се отлага това приемане.

  - Ето, днес в презентацията на Гергана Благиева – директор на дирекция „Жилищна политика“ в МРРБ, имаше ясна информация, че се предвижда регулация на посредническия бизнес с недвижими имоти и на бизнеса с управление на етажна собственост.

  Така че това е наше предложение, когато обсъждахме стратегията на срещите и то успя да влезе, защото е логично нашият сектор да бъде регулиран. Това, разбира се, съвсем либерално, чрез създаване на регистър и създаване на правила за влизане в професията. Имам предвид правила за знание, умения и компетенции. 

  Всички сродни нам браншове – строители, оценители, нотариуси, архитекти – всички са регулирани, чрез съществуването на камара.

  - Но това ще спре ли брокерите, които няма да влязат в регистъра? 

  - Те няма да имат право да извършват такава дейност, ако не са вписани в регистъра.

  Вие, като клиент трябва да изискате сертификат от брокера, с който ще работите. Това е и ангажимент на самите потребители.

  Ако искате да получите някаква по-евтина услуга – нерегламентирана, сива, без съответния документ, може и да ползвате такъв нерегламентиран брокер, но си носите и рисковете.

  - Как оценявате Международната конференция „Моят град, моят дом, моят бизнес"?

  - На много високо ниво – от международно значение. Може би е един от най-сериозните форуми, които в последно време се организира в този сектор.

  Author: 
  Meduzata.com

  Partners

  About NSNI

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  •  office@nsni.bg 
  •  02/988 68 90
  •  0700 10 805
  •  София, бул. "Патриарх Евтимий" 36А

  Виж на картата