• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Все повече българи купуват имот за отдаване под наем в Airbnb

  Published date: 
  21.11.2018
  Категория: 
  Имотен пазар

  Председателят на Национално сдружение Недвижими имоти Добромир Ганев заяви, че наемен пазар в страната съществува в най-големите градове – София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора.

  Той направи изказването си по време на провелото се в НДК събитие „МОЯТ ГРАД, МОЯТ ДОМ, MОЯТ БИЗНЕС“.

  Основният проблем в по-малките градове е много сериозната миграция и големия брой на празни жилища, каза още Ганев.

  Според него, в момента в България липсва информация за сключените сделки за наеми, но това може да се реши със законодателни промени. Ганев съобщи, че се регистрират едва около 3-5% от тях.

  Много често наемодателите пък имат проблеми при плащането на сметките от страна на наемателите, допълни още той.

  Предходният председател на сдружението Ирена Перфанова заяви, че ежедневно се повишава броят на имотите, които се отдават у нас чрез пларформата Airbnb.

  “Все повече българи днес купуват имот с цел отдаването му чрез краткосрочен наем“, каза още тя.

  Днес в София има 2400 обяви, но е факт, че все повече хора купуват второ, трето или дори четвърто жилище, което да се отдава под наем. Повишеното предлагане обаче се очаква да свали цените в бъдеще, предупредиха експерти.

  МОЯТ ГРАД, МОЯТ ДОМ, МОЯТ БИЗНЕС е съвместна инициатива на Национално сдружение Недвижими имоти, Икономическата комисия за Европа на ООН – UNECE и Програмата на ООН за населените места UN-Habitat, подкрепена от Министерството на регионалното развитие и благоустройство и с институционалното участие на Министерство на енергетиката, АУЕР, Световната банка, АГКК, Агенцията по вписванията и Нотариалната камара, Камарата на строителите в България, Камарата на архитектите в България, Българската фасилити мениджмънт асоциация, Националната асоциация на строителните предприемачи, Камарата на независимите оценители, Българския съвет за устойчиво развитие, ЕнЕфект, Habitat for Humanity, Housing Europе.

  Author: 
  Profit.bg

  Partners

  About NSNI

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  •  office@nsni.bg 
  •  02/988 68 90
  •  0700 10 805
  •  София, бул. "Патриарх Евтимий" 36А

  Виж на картата