• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  24% от жилищата в София са необитаеми

  Published date: 
  19.02.2018
  Категория: 
  Имотен пазар

  24% от жилищата в София са необитаеми, сочат данни от доклад на Евростат. Въпреки постоянната миграция към големите градове в страната, все още броят на така наречените „тъмни прозорци“ остава голям. Близо 50% от жилищата в Софийска област са необитаеми, във Варна процентът им стига до 30 на сто, а в Пловдив- 26. В големите градове необитавани са средно една четвърт от жилищата, но в селските райони процентът е далеч по-висок – над 40. Според експертите в бранша две са основните причини за тази тенденция.

  КОМЕНТАР НА ЙОРДАН ПЕТРОВ, ЧЛЕН НА УС НА НСНИ:
  „Българинът почти за нищо на света не се разделя със своето жилище – дълбоко вкоренена черта.

  Другата причина – има много незавършени жилища заради липса на акт 16 и разрешение за ползване.
  Сградите, които са необитаеми – там наистина има сериозни икономически загуби, защото са вложени средства. Хората чакат своите жилища. Повечето от тези жилища са платени навремето още и не са довършени.
  Българинът по традиция забравя в кавички да плаща разходите, които носи неговия имот, които допълнително натоварват съседите му. Освен това едно жилище, което не се ползва дълги години, се руши. Но все пак имотът винаги притежава стойност, която може да се употреби при истинска необходимост."

  Миграцията от малките към големите градове е характерна за цяла Европа. Така е и в Полша, Унгария, Гърция, Турция, Франция., коментира Петров. Днес над 5 млн. души живеят в града за сметка на 1.8 млн. в селата. София и Варна са градовете, в които се наблюдава ръст на населението. В столицата с 30%, а в морския град – с около 10 на сто. С най-бързи темпове се обезлюдяват Враца и Видин, там спадът е малко над 20%.

  Author: 
  TV+

  Partners

  About NSNI

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  •  office@nsni.bg 
  •  02/988 68 90
  •  02/980 14 70
  •  0700 10 805
  •  София, бул. "Патриарх Евтимий" 36А

  Виж на картата