• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  И.Перфанова: Ако цените на имотите продължат да растат, можем да повторим 2008 г.

  Published date: 
  04.12.2017
  Категория: 
  Имотен пазар

  Пазарът на недвижими имоти започна да надминава очакванията ни. Очаквахме процесите да се случват много по-разумно, имайки предвид онова, което преживяхме 2008-ма-2009-та година, но за съжаление ставаме свидетели отново на подобен неразумен подход, повлечен най-вече от новото строителство.

  Това каза за предаването "12+3" по "Хоризонт" Ирена Перфанова, председател на Национално сдружение Недвижими имоти по повод предупреждението на ЕК за възможен нов строителен балон у нас предвид рязкото повишение на цените на имотите.

  Високите цени на имотите у нас се дължат на завишения интерес.Пазарът на имотите в момента до голяма степен се движи от възможностите за кредитиране, тоест от ниските лихвени проценти по кредитите и почти нулевите проценти по депозитите.

  Строителите често за една нощ повишават цените на обектите, които изграждат, защото са достигнали нов етап, обясни Перфанова и определи това като опасно:

  Лошото е, че когато новото строителство дърпа цените нагоре, целият останал пазар се повлича по тях. Тоест, прави се едно сравнение, един паралел между продавачите на имотите с онова, което виждат като ново строителство и започват и те да си покачват цените.

  Опасявам се, че ако продължават по този начин - от днес за утре, да се покачват цените, можем отново да си повторим процеса и за съжаление, да си го повторим по един много по-черен сценарий. Това, че в България продължават да влизат европейски пари по различни проекти и те ще влизат до 2020-та година, най-вероятно до известна степен ще крепи пазара, но купувачът започва да се затруднява от гледна точка на неговата покупателна способност и това в един момент ще доведе до по-голям застой на пазара, тоест на сваляне на цените, не на качване на цените, а напротив - на нереализиране на сделки.

  Перфанова уточни, че това крие риск част от строежите да останат недовършени, а строителни предприемачи - да фалират.

  Цялото интервю на Снежана Иванова с Ирена Перфанова можете да чуете ТУК

  Author: 
  БНР

  Partners

  About NSNI

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  •  office@nsni.bg 
  •  02/988 68 90
  •  02/980 14 70
  •  0700 10 805
  •  София, бул. "Патриарх Евтимий" 36А

  Виж на картата