• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Брокерът на бъдещето ще има нужда само и единствено от мобилния си телефон

  Published date: 
  08.11.2017
  Категория: 
  Имотен пазар
  Темата за бъдещето на професията „брокер на недвижими имоти“ беше един от основните акценти в Четвъртата годишна конференция на НСНИ, отзвукът от която още не е отшумял. Дебатите по въпроса имат ли място недвижимите имоти в онлайн пространството или не, остават актуални, а Домаза Новини събра няколко гледни точки. Ето какъв е коментарът на Искрен Зографски – консултант в „Софконсулт“ ЕООД. Това е компания с 25-годишен опит на българския пазар и една от основалите Националното сдружение „Недвижими имоти“, FIABCI - България и MLS България.


  Искрен Зографски - консултант в „Софконсулт“ ЕООД:
  „Безспорно, живеем в ерата на технологиите. Всичко вече се дигитализира и колкото по-бързо и пазарът на недвижими имоти успее да направи това нещо, толкова по-добре за него. Показателно е, че вече доста голяма част от колегите се ориентират към социалните мрежи, където да се обменя информация и съответно, да се търсят потенциални клиенти. Факт е, че също много потенциални клиенти осъществяват вече връзка с нашата агенция, именно посредством социалните мрежи. Друг важен момент е, че и рекламата там позволява доста по-добро представяне на имотите“.

  Зографски уточнява, че онлайн маркетингът е също толкова отговорна дейност, колкото другите средства за рекламиране. Трябва да са ясно определени профилите на потенциалните клиенти и да се изгради правилният подход на презентиране – както на един имот, така и на самата компания. За това и той адмирира усилията на НСНИ да даде максимално много и полезна информация на колегията, и по този начин да подпомогне успешното развитие на бизнеса.


  Искрен Зографски - консултант в „Софконсулт“ ЕООД: „Бъдещият брокер и агент на недвижими имоти е човек, който ще има нужда само и единствено от мобилния си телефон. Разбира се, и от достатъчно знания. Съвсем наскоро имахме среща с една голяма компания, занимаваща се с геодезия и картография, и отделно – със заснемане на имоти. Екипът й ни демонстрира как да пестим време с програми и устройства, с които можем да заснемаме имоти самите ние, с минимални отклонения. Това е изключително полезно умение и възможност за сектора“.

  Освен в онлайн пространството, експертът вижда бъдещето на недвижимите имоти и в обединената MLS система, към която интересът на ангажираните в бранша, нараства. Като член на една от контролните й комисии, Зографски изрази благодарността си към НСНИ, което полага усилия за въвеждането и пълното функциониране на MLS. Световната практика потвърждава именно този режим на работа, който улеснява работата на брокерите, процеса за намиране на имот за клиентите, а също така и потенциалните инвеститори.


  Искрен Зографски - консултант в „Софконсулт“ ЕООД: „Навън има чуждестранни инвеститори с пари, които чакат да вложат у нас – това се отбеляза и в първата част на конференцията „Inspre to higher“. Мисля, че стъпката към това нещо е обединяване на пазара, регламентацията му, засилване на контрола върху спазването на етични правила и норми. Дай Боже, скоро да имаме и закон, както и да се обединим в MLS мрежата, защото това е един инструмент, който дава възможност за много точни пазарни анализи и информация, която да е полезна на инвеститорите и да привлече още повече интереса им към България“.

   

  Author: 
  domaza.bg

  Partners

  About NSNI

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  •  office@nsni.bg 
  •  02/988 68 90
  •  02/980 14 70
  •  0700 10 805
  •  София, бул. "Патриарх Евтимий" 36А

  Виж на картата