• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Д. Ганев: Макроикономическите ни показатели са най-високите в Европа

  Published date: 
  06.10.2017
  Категория: 
  Имотен пазар

  В края на миналата година и в началото на 2017-та, експерти в сферата на недвижимите имоти прогнозираха благоприятна тенденция за развитие на сектора и очаквани резултати от 3% ръст в сделките. Каква е актуалната ситуация към момента, коментира специално за Domaza Новини зам. председателят на Националното сдружение Недвижими имоти, Добромир Ганев.   Добромир Ганев – зам.председател на НСНИ и собственик на агенция за недвижими имоти „Форос“: „Очакванията за растеж през тази година, а и през следващите 2-3 години, са най-благоприятните. Страната ни има най-високия коефициент на растеж в цяла Европа, както и за последните 10 години. Очакванията ни са през тази година ръстът в сделките да надхвърли първоначално предвиждания и да  достигне 3,9%“

  Причините за тези резултати, експертът открива в позитивните обстоятелства не само в сектора, а и извън него, но които имат пряка връзка - инфраструктурни проекти, които се реализират в страната, квалифицирани кадри, които се завръщат в България и се реализират тук, благоприятни условия при ипотечното кредитиране и др. 


  Добромир Ганев – зам.председател на НСНИ и собственик на агенция за недвижими имоти „Форос“: „Тенденцията, която прави много силно впечатление е, че в България започват да се връщат и да работят тук българи, които са висококвалифицирани в секторите, генериращи най-високи доходи, а именно IT и аутсорсинг. Те имат спестявания, които влагат в закупуването на недвижима собственост.

  Засилен е и интересът към имотите у нас от страна на емигранти, които вече не само пращат пари за по-добър стандарт на близките си, а купуват имущество – предимно апартаменти, най-вече в големите градове и по-рядко в родните си места. Интересът им е не толкова към луксозни имоти, колкото към по-ликвидни едностайни и двустайни жилища. Причината е, че те се реализират по-лесно при отдаване под наем или при последваща продажба. Луксозните имоти са по-специфични и по-трудно, или поне по-отложено във времето, биха могли да донесат доходност“. 

  Друг вид купувачи са българите зад граница, които първо инвестират в имот там, където са се установили и след това търсят добра оферта в България. Презумпцията при повечето от тях е да се приберат в родината си на старини, а през това време да получават приходи от наем. Случва се да бъде заявен интерес и към търговски площи. Те също биха могли да донесат добра доходност, както от рента, така и при оползотворяването им за собствен бизнес.

  Въпреки очертаните тенденции за развитието на пазара на недвижими имоти, Добромир Ганев коментира, че няма точна рецепта за най-добрите обекти или проекти, в които да се инвестира. Той е категоричен, че случаите са различни:   Добромир Ганев – зам.председател на НСНИ и собственик на агенция за недвижими имоти „Форос“: „Зависи дали говорим за частно лице, което търси жилище; за малка фирма, която иска да инвестира в първия си офис или за голяма компания, която е решила да вложи пари в бизнес сграда. Следващите важни фактори са бюджет; местонахождение – дали купувачът е в България или е в чужбина, за да е ясно как ще се управлява този имот; какъв е очакваният доход.

  Например: ако се закупи апартамент в централните квартали на града, той може да започне да възвръща инвестицията в рамките на един месец,
  а ако се закупи парцел в не много атрактивен район и цената му сега е 5 евро/кв.м, то след 10 години, тя може да стане 100 евро/кв.м, но ще се чака повече за възвръщаемост.

  При всички случаи обаче, който не е подготвен и информиран за спецификите на пазара на недвижими имоти, може да допусне грешки, които да му струват скъпо. Дори някой обект да изглежда атрактивно, в последствие може да се окаже, че не е толкова атрактивен. Не малко са случаите от миналото, когато се купуваха апартаменти „на зелено“ при много изгодни условия, но строителството не се довършваше, фирмите фалираха, а купувачите оставаха без пари и без жилища. Неприятна изненада може да донесе и хубав апартамент в затворен комплекс, чиято такса за поддръжка и обслужване обаче да се окаже непосилно висока. Има изключително много възможности да се сгреши! При големите фондове грешки се допускат по-рядко, макар че също е възможно да се случи. Причината е, че те работят с екипи от специалисти и експерти, които правят много проучвания и планирания преди да се стигне до проект и капиталовложение. При тях, по-скоро конюнктурата може да обърка нещата“. 

  Един от начините самите брокери и агенти на недвижими имоти да са в течение на тенденциите и специфичните изисквания на пазара е конференцията Inspire to higher 2017, която се организира от НСНИ по повод професионалния празник на бранша. Специален гост ще бъде проф. Андрю Баум. Той е едно от световните имена в сферата на финансите и маркетинга. Предвидени са презентации и дискусии на други важни теми като онлайн маркетинг и фън шуи в предлагането и избирането на имоти. Събитието ще се проведе на 27.10.2017г в София.   
   

  Author: 
  domaza.bg

  Partners

  About NSNI

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  •  office@nsni.bg 
  •  02/988 68 90
  •  02/980 14 70
  •  0700 10 805
  •  София, бул. "Патриарх Евтимий" 36А

  Виж на картата