Екстремно горещо е и на европейския жилищен пазар

Мариан Б. и партньорът ѝ имат собствен апартамент в Париж от седем години. Когато решават да купят по-голямо жилище, след раждането на второто им дете, успяват да открият идеалното за тях жилище на цена, която отговаряла на бюджета им. Но след като разговаряли с банки за заем, решили да останат под наем. Мотивът им – цената на кредита.

„Заемането на 800 хил. евро ще ни струва 500 хил. евро лихви спрямо 50 хил. евро за кредит от 500 хил. евро през 2019 г.“, казва пред Financial Times Мариан, която не разкрива пълното си име. „Просто няма смисъл. Ще трябва пак да се насочим към пазара на наеми.“

Подобно на семейството на Мариан много европейци са тласнати към жилищата под наем, тъй като лихвите по заемите, изискванията за доходи и необходимостта от големи първоначални вноски правят невъзможно закупуването на имот. Но те се насочват към вече нажежен пазар.

Наемите в европейски градове, като Лондон, Париж и Берлин, са на най-високото си ниво в историята, но и наемателите от гръцките острови до Талин също са подложени на натиск. В момент, когато много купувачи от средната класа са принудени да остават в жилища под наем, допълнителният натиск върху пазара увеличава разходите за наемателите с по-ниски доходи в търсени локации.

Нестандартни решения

Някои купувачи на жилища прибягват до решения, като живот в каравани или разработването на собствени интернет функционалности, които да им помагат да открият желаните домове. Но има и някои проблеми – пренаселването се задълбочава, а недостигът на жилища задържа милиони млади хора у дома с родителите им, предопределяйки живота им до възрастта им, в която те стават родители и след това.

Растящите цени в Лондон принудили 29-годишната Емили, която е визуален творец, да спи на дивана в жилището на сестра си всяка седмица от понеделник до четвъртък. През уикендите тя спи в стая, която е отдадена под наем на друг човек през седмицата.

„Не мога да оправдая плащането на над 1000 паунда на месец за стая. Плащаш само за да съществуваш и дори без възможност да се насладиш напълно на това, което предлага градът, защото само се опитваш да запазиш покрива над главата си“, споделя тя.

„Наемите в Европа растат заради ограничено предлагане и силното търсене от местни наематели, международни наематели, които се установяват, за да работят и учат, и бъдещи купувачи, които се насочват към наемния пазар заради високите лихви“, коментира Пол Тостевин, ръководител на отдела за световни анализи в консултантската компания Savills.

Растящите лихви увеличават разходите на хората, които тепърва трябва да навлизат на жилищния пазар, което затруднява този преход.

Цените достигат нови върхове

Макар че средните наеми в някои европейски страни намаляват през последните години, цените на жилищата в центрове на заетостта и горещи точки за туризма достигат нови върхове. Но заради недостига на жилища тези райони не успяват да отговорят на търсенето. В крайния сценарий това означава ръст на хората без дом.

„Ако трябва да дам обяснение на проблема с една дума, това е предлагането“, коментира Борис Курнед, изпълняващ длъжността ръководител на отдела за публични стопански науки в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Йоланде Барнс, преподавател в Bartlett Real Estate Institute към University College London, казва: „Тези градове са жертви на собствения си успех“.

Населението се урбанизира от дълго време насам, това е изключително важна основна тенденция, но пандемията от COVID-19 създаде хиперлокални райони с незадоволено търсене в конкретни градове и квартали. Рен и Марсилия във Франция са сред местата, където интересът расте след пандемията, тъй като наемателите искат да живеят по-близо до зелени площи или до морето, за да подобрят качеството на живота си.

„По време на пандемията всички осъзнаха много добре, че домът им не се ограничава до четири стени“, отбелязва Барнс.

Правителствата се стремят да сдържат разходите за живот на населението си, след като цените на енергията, на храните и други важни разходи нараснаха през последните години наред с цените на жилищата. Но опитите за контрол върху цените на жилищата може да са нож с две остриета.

Лисабон отчита едно от най-бързите покачвания на наемите в шестте месеца до юни, сочат данни на Savills. Това отчасти се дължи на факта, че предстоящото въвеждане на политики за контрол на наемите накара някои собственици на имоти предварително да повишат наемите. В Берлин, макар че таванът беше отменен в съда преди две години, други начини за контрол на наемите на някои имоти са причината местните жители да се радват на ниски цени за просторни домове, докато новодошлите са изключени от пазара в много части на града и собствениците имат огромна власт.

Сара Купшу, ръководител за Европа на жилищната фондация Abbé Pierre, коментира, че недостигът на достъпни жилища е задействал „процес по естествен подбор за наемателите, който нанася особено тежък удар на младите европейци“.

„Хората, които разполагат с най-малко финансови средства, изпитват затруднения да стигнат до качествено жилище. Това включва млади хора, които е по-вероятно да имат несигурна работа и да са без стабилни доходи, особено ако учат“, допълва тя.

Достъпността на жилищата намалява

Заради ръста на наемите достъпните жилища за млади хора намаляват. Младежите на възраст между 15 и 29 години е по-вероятно да живеят в пренаселени жилища, определяни като домове, които нямат достатъчно стаи, за да осигурят разумен подслон на всички членове на домакинството.

Те също така трябва да живеят с родителите си по-дълго време. В страни като Ирландия, Португалия и Полша пандемията допринесе за „бумеранг ефекта“, при който млади хора се завърнаха в дома на родителите си, тъй като вече не можеха да си позволят да живеят под наем, докато икономиката беше замръзнала.

Родриго Мартинес, доцент по недвижими имоти в UCL, който изследва това явление, предупреждава, че оставането с родителите за по-дълго време може да се отрази на социоикономическите посоки на младите хора в дългосрочен план.

Източник Economic.bg

 

Сродни статии

27-сеп.-2023
27-сеп.-2023 Годишна конференция за строителство и инвестиции 2023 – палитра от (не)очаквани сценарии

След успешната конференция през 2022 г., списание „Мениджър“ подготвя второто издание на Годишна конференция за строителство и инвестиции. Събитието ще се проведе на 03.10 в Hyatt Regency Sofia от 13:00 ч. Силен старт ще бъде направен с Ясен Георгиев, изпълнителен директор на Института за икономическа политика. В презентацията си той ще сподели какво да очакваме от икономиката през 2024 г. и какви (не)очаквани сценарии ще се развият за бизнес средата. В четири дискусионни панела ще бъдат обсъдени теми от ключово значение за строителния сектор в България. Модератор на събитието ще е Иван Велков, член на УС на Българската стопанска камара […]

Научи повече
27-сеп.-2023
27-сеп.-2023 Стойността на недвижимите имоти в света е близо четири пъти по-висока от глобалния БВП

Стойността на недвижимите имоти в света – жилищни и бизнес имоти и земеделска земя, е достигнала 379,7 трлн. долара през 2022 г., сочат данни на консултантската компания Savills. Така те запазват позицията си на най-значимия актив убежище за богатството в света. През 2022 г. недвижимите имоти са били по-ценни, отколкото глобалните акции (98,9 трлн. долара) и дългови ценни книжа (129,8 трлн. долара) взети заедно, и са се равнявали на почти четири пъти повече от световния брутен вътрешен продукт (100,6 трлн. долара), съобщава Savills. За сравнение, стойността на всичкото добито злато в историята достига 12,2 трлн. долара, само 3 на сто […]

Научи повече
26-сеп.-2023
26-сеп.-2023 Варна е първенец по поскъпване на жилищните имоти

Въпреки тенденцията още от края на миналата година с намаляването на броя на сделките, цените на жилищните имоти в България продължават да се повишават. По последни данни за второто тримесечие на 2023 година, жилищните имоти във Варна са поскъпнали с над 20%. По-голямо е поскъпването при новите жилища. По този показател морската столица изпреварва останалите големи градове в страната. Най-малък е ръстът на цените в Русе и Стара Загора. Защо обаче жилищните имоти поскъпват при спад на сделките средно с около 10-12%? Според Председателя на Национално сдружение „Недвижими имоти“ Добромир Ганев, това се дължи на няколко фактора. От една страна са инфлационните процеси, които […]

Научи повече
25-сеп.-2023
25-сеп.-2023 Можем да очакваме нова тенденция на имотния пазар в България през 2024 г.

Настоящият период може да се определи като преходен от двегодишната ситуация, в която пазарите, не само в България, а в цял свят бяха прегрели. Купувачите се редяха на опашка в София и големите градове, за да дадат своите оферти. Тази година липсва тази картина, но добрата новина е, че спадовете на броя сделки се движат около 10%. Няма основание за намаляване на цените, най-малко поради нениската инфлация. Поне до края на годината очакванията са, че тази тенденцията ще се запази, но през втората половина на 2024 година може да видим промяна – покачване на обема сделки, поне в големите градове. Това каза Добромир Ганев, […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: