Добромир Ганев: През 2023 не се очаква криза на жилищния имотен пазар в България

Имотният пазар в България през 2023 година ще бъде добър. Ще има известно отстъпление, продиктувано от основната причина, свързана с покачването на лихвите. Но не е сигурно дали това няма да бъде компенсирано от хора със спестявания, които, мотивирани от евентуалното ни влизане в еврозоната, да окажат обратно влияние. Това каза Добромир Ганев, председател на Национално сдружение Недвижими имоти, в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

„Криза явно няма, макроикономистите през последната седмица коментират масово, че данните не показват никакво отстъпление на българската икономика. Напротив, има ръстове, няма спадове. Ако продължат и доходите на българите в големите градове да растат, вероятно наистина ще бъдем свидетели на добра година на пазара, основно, на жилищни имоти“. 

През третото и четвъртото тримесечие на 2022 година видяхме спад на пазара на недвижими имоти в България, но не е сигурно дали сега няма да има ръст, коментира гостът. „Едва ли ще има ръст през първото тримесечие, но очакваното сериозно намаление на обема сделки, ние не го усещаме. Да, ще намалеят сделките с кредити, което ще се отрази на общия обем, но не секва интересът. Това, което коментираме с макроикономисти, е, че кризата, специално в този сектор няма да бъде толкова дълбока и дълга. Даже не е сигурно дали има и криза“.

Говорим за обем от сделки. Такава официална информация имаме за цялата 2022 година. Когато говорим за цени, говорим за индекс на цените на жилищата. Нямаме стойностни параметри. Там също за третото тримесечие ръстът, както показва националната статистика, е много висок – над 15%, уточни събеседникът.

Според анализите на макроикономистите, които действат като консултанти на Националното сдружение Недвижми Имоти, това, което би могло да повлияе на имотния пазар е покачването на лихвите, а то в България се случва много плавно, подчерта Ганев. „Преди месец бяха огласени данни, че България е третата по най-ниски лихви по ипотечни кредити страна в Европа“.

„Данните от преди няколко дни показват, че ръстът на доходите продължава да върви нагоре, като е около 16%. Така че има фактори, които влияят позитивно на този сектор. Има и фактори, като покачването на лихвите, които със сигурност ще го охлаждат. Инфлацията му действа позитивно и повдигащо. Хората бързат да запазят спестяванията. Войната действа по същия начин. Миналата година имаме само два процента по-малко сделки от най-силната година за 13-24 годишен период, а именно – 2021 година. Видяха се и спадове през последните две тримесечия в София, Бургас и Пловдив, като само Варна има ръст 3-4% миналата година“.

Трябва да се има предвид, уточни събеседникът, че активен пазар, когато говорим за жилища, има в няколко големи града плюс Несебър. „Несебър е четвъртата по големина община в България по обем сделки, като даже измести Бургас с реализирани 10 000 сделки“.

Вижте целия коментар във видеото ТУК: https://bit.ly/3xD08M2

Сродни статии

11-дек.-2023
11-дек.-2023 Галина Максимова: Обръщаме все по-голямо внимание на борбата с порочните практики на пазара

Галина Максимова – дългогодишен брокер недвижими имоти, носител на Специалната награда на Imoti.net за професионализъм и колегиалност. Преди месец тя бе избрана отново за председател на Комисията по професионална етика към НСНИ. – Какви цели си поставя Комисията през новия й мандат? – Ще продължи да утвърждава етичните правила, възприети от сдружението чрез Етичния професионален кодекс и да популяризира етиката в бизнеса като същевременно обръщаме все по-голямо внимание на борбата с порочните практики на пазара. Подобна лоша практика, с която новия състав на Комисията ще се бори е обявяването на оферти само за частни лица от агенциите за недвижими имоти. […]

Научи повече
11-дек.-2023
11-дек.-2023 Александър Бочев: Не смятам, че ще има съществен спад или повишение на цените на имотите

Нуждата от регулация в бранша с недвижими имоти е крещяща. Има редица практики, които не съответстват с добрите такива. Има възможност агенциите на недвижими имоти, които представляват собственици да обявяват имотите от частни лица. С такава обява те взимат двойна комисионна – и от купувача и от продавача. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ председателят на УС на Национално сдружение недвижими имоти Александър Бочев. По думите му има и много други подобни практики. 95% от агенциите в ЕС и България са малки и средни предприятия, уточни той. Големите агенции са 4-5. Никъде в законопроекта, който е входиран в […]

Научи повече
08-дек.-2023
08-дек.-2023 Πpoyчвaнe: Цeнитe нa жилищaтa в cвeтa щe ce пoĸaчвaт и пpeз cлeдвaщитe двe гoдини

Цeнитe нa имoтитe в cвeтoвeн мaщaб нa гoлeмитe жилищни пaзapи щe ce пoĸaчaт пpeз cлeдвaщитe двe гoдини. Toвa щe ce дължи нa гoлямoтo тъpceнe и нa oгpaничeнoтo пpeдлaгaнe, ce ĸaзвa в пpoyчвaнe нa Rеutеrѕ. Цeнитe нa жилищaтa нe oтгoвopиxa нa oчaĸвaниятa нa aнaлизaтopитe, ĸoитo пpoгнoзиpaxa двyцифpeн cпaд в нaчaлoтo нa гoдинaтa. в гoлямa чacт oт пaзapитe цeнитe нa имoтитe щe пpиĸлючaт гoдинaтa c pъcт. Πoĸaчвaнeтo нa цeнитe щe пpoдължи и пpeз cлeдвaщaтa гoдинa, ĸaĸтo и в 2025 г., нo пo-виcoĸитe лиxвeни пpoцeнти пo ипoтeчнитe ĸpeдити и липcaтa нa пpeдлaгaнe нa жилищa нa дocтъпни цeни щe oгpaничaт тoвa пoĸaчвaнe. „Цeнитe нe […]

Научи повече
07-дек.-2023
07-дек.-2023 Съболезнователен адрес

Скъпи колеги и приятели, С огромна тъга споделяме тъжната новина, че на 6.12.2023 г ни напусна г-н Владимир Лафчиев. Владимир Лафчиев бе уважаван от всички  нас колега и приятел, отдаден на мисията за създаване на професионален и регламентиран бизнес с недвижими имоти. Владо бе в основата на обединението на всички регионални гилдии в лоното на НСНИ. За всички нас той бе безусловен лидер и човек с голям професионален опит, дългогодишен, активен член на УС на НСНИ и Председател на РС Пловдив. Ще запомним Владо като дългогодишен и пламенен радетел на идеите за налагане и спазване на професионалните стандарти на брокерите на недвижими имоти! […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: