Добромир Ганев: През 2023 не се очаква криза на жилищния имотен пазар в България

Имотният пазар в България през 2023 година ще бъде добър. Ще има известно отстъпление, продиктувано от основната причина, свързана с покачването на лихвите. Но не е сигурно дали това няма да бъде компенсирано от хора със спестявания, които, мотивирани от евентуалното ни влизане в еврозоната, да окажат обратно влияние. Това каза Добромир Ганев, председател на Национално сдружение Недвижими имоти, в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

„Криза явно няма, макроикономистите през последната седмица коментират масово, че данните не показват никакво отстъпление на българската икономика. Напротив, има ръстове, няма спадове. Ако продължат и доходите на българите в големите градове да растат, вероятно наистина ще бъдем свидетели на добра година на пазара, основно, на жилищни имоти“. 

През третото и четвъртото тримесечие на 2022 година видяхме спад на пазара на недвижими имоти в България, но не е сигурно дали сега няма да има ръст, коментира гостът. „Едва ли ще има ръст през първото тримесечие, но очакваното сериозно намаление на обема сделки, ние не го усещаме. Да, ще намалеят сделките с кредити, което ще се отрази на общия обем, но не секва интересът. Това, което коментираме с макроикономисти, е, че кризата, специално в този сектор няма да бъде толкова дълбока и дълга. Даже не е сигурно дали има и криза“.

Говорим за обем от сделки. Такава официална информация имаме за цялата 2022 година. Когато говорим за цени, говорим за индекс на цените на жилищата. Нямаме стойностни параметри. Там също за третото тримесечие ръстът, както показва националната статистика, е много висок – над 15%, уточни събеседникът.

Според анализите на макроикономистите, които действат като консултанти на Националното сдружение Недвижми Имоти, това, което би могло да повлияе на имотния пазар е покачването на лихвите, а то в България се случва много плавно, подчерта Ганев. „Преди месец бяха огласени данни, че България е третата по най-ниски лихви по ипотечни кредити страна в Европа“.

„Данните от преди няколко дни показват, че ръстът на доходите продължава да върви нагоре, като е около 16%. Така че има фактори, които влияят позитивно на този сектор. Има и фактори, като покачването на лихвите, които със сигурност ще го охлаждат. Инфлацията му действа позитивно и повдигащо. Хората бързат да запазят спестяванията. Войната действа по същия начин. Миналата година имаме само два процента по-малко сделки от най-силната година за 13-24 годишен период, а именно – 2021 година. Видяха се и спадове през последните две тримесечия в София, Бургас и Пловдив, като само Варна има ръст 3-4% миналата година“.

Трябва да се има предвид, уточни събеседникът, че активен пазар, когато говорим за жилища, има в няколко големи града плюс Несебър. „Несебър е четвъртата по големина община в България по обем сделки, като даже измести Бургас с реализирани 10 000 сделки“.

Вижте целия коментар във видеото ТУК: https://bit.ly/3xD08M2

Сродни статии

08-юли-2024
08-юли-2024 Роля и употреба на протоколите за оглед и договорите

На 4 юли 2024 г. в централния офис на НСНИ се проведе дискусия между представители на бранша на тема „Протоколите за оглед и договорите за сътрудничество“. В дискусията се включи  адв. д-р Бисерка Маринова, която обърна внимание, че правенето на огледи е само една малка част от задълженията на брокера. Осъществяването на оглед само по себе си не означава, че трябва да има плащане на комисиона (според съдебната практика). Как агенциите за недвижими имоти и брокерите да защитават правата на клиентите? Как да защитят себе си от нелоялни клиенти? Къде се срещат доверие, професионализъм и етика? Правно становище Адв. Маринова […]

Научи повече
25-юни-2024
25-юни-2024 Отворена среща дискусия „ЕТИКАТА- МОСТЪТ МЕЖДУ НАС“ се състоя в гр. Варна

На 20 юни 2024 г. във Варна се проведе поредната отворена среща дискусия „Етиката мостът между нас“ под надслов „РАБОТИМ СЪВМЕСТНО – УСПЯВАМЕ ЗАЕДНО”.     Събитието е част от кампанията на Комисията по професионална етика към НСНИ и набира все по-голяма популярност сред професионалистите в бранша. На събитието присъстваха повече от 100 участници, членове на регионалната структура на НСНИ във Варна, както и много професионалисти от града и страната. Основни теми бяха етиката между професионалните брокери, етиката в маркетинга и рекламата, добавена стойност на посредника и др. Обсъдиха се начините, по които работата между посредниците водят до най – добър резултат […]

Научи повече
24-юни-2024
24-юни-2024 Александър Бочев: Пазарът на недвижими имоти е спокоен

– Г-н Бочев, какво е състоянието на пазара на недвижими имоти в момента? – Много често ми задават въпроса – добър ли е пазарът. И винаги отговарям с контравъпрос – за кого да е добър? Много често се случва, че понякога пазарът е добър за продавачите, друг път за купувачите. Ако разглеждаме пазара от гледна точка на цените и движението им нагоре или надолу, за мен добрият пазар е този, който може да бъде лесно прогнозируем. През 2019 г. всички прогнози бяха разбити на пух и прах – вместо да тръгне надолу, пазарът се изстреля нагоре със светкавични темпове. В […]

Научи повече
07-юни-2024
07-юни-2024 Брокери на недвижими имоти обсъдиха регулирането на бранша

Кръгла маса „Необходимо законодателство за посредническите услуги при сделки с недвижими имоти“, организирана от Национално сдружение Недвижими имоти (НСНИ), с подкрепата на Съвета на браншовите организации към Българската търговско-промишлена палата (БТПП), се проведе на 6 юни 2024 г. в БТПП. Събитието събра представители на НСНИ, БТПП, Камарата на независимите оценители, Камарата на архитектите, Националната асоциация на строителните предприемачи, Нотариалната камара, Асоциацията на кредитните посредници в България, Асоциацията на дружествата за управление на етажната собственост, Националния съюз на юристконсултите, агенции за недвижими имоти и медии. Присъстващите се обединиха около идеята за необходима регулация на бранша на посредническите услуги при сделки с […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: