Добромир Ганев: През 2023 не се очаква криза на жилищния имотен пазар в България

Имотният пазар в България през 2023 година ще бъде добър. Ще има известно отстъпление, продиктувано от основната причина, свързана с покачването на лихвите. Но не е сигурно дали това няма да бъде компенсирано от хора със спестявания, които, мотивирани от евентуалното ни влизане в еврозоната, да окажат обратно влияние. Това каза Добромир Ганев, председател на Национално сдружение Недвижими имоти, в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

„Криза явно няма, макроикономистите през последната седмица коментират масово, че данните не показват никакво отстъпление на българската икономика. Напротив, има ръстове, няма спадове. Ако продължат и доходите на българите в големите градове да растат, вероятно наистина ще бъдем свидетели на добра година на пазара, основно, на жилищни имоти“. 

През третото и четвъртото тримесечие на 2022 година видяхме спад на пазара на недвижими имоти в България, но не е сигурно дали сега няма да има ръст, коментира гостът. „Едва ли ще има ръст през първото тримесечие, но очакваното сериозно намаление на обема сделки, ние не го усещаме. Да, ще намалеят сделките с кредити, което ще се отрази на общия обем, но не секва интересът. Това, което коментираме с макроикономисти, е, че кризата, специално в този сектор няма да бъде толкова дълбока и дълга. Даже не е сигурно дали има и криза“.

Говорим за обем от сделки. Такава официална информация имаме за цялата 2022 година. Когато говорим за цени, говорим за индекс на цените на жилищата. Нямаме стойностни параметри. Там също за третото тримесечие ръстът, както показва националната статистика, е много висок – над 15%, уточни събеседникът.

Според анализите на макроикономистите, които действат като консултанти на Националното сдружение Недвижми Имоти, това, което би могло да повлияе на имотния пазар е покачването на лихвите, а то в България се случва много плавно, подчерта Ганев. „Преди месец бяха огласени данни, че България е третата по най-ниски лихви по ипотечни кредити страна в Европа“.

„Данните от преди няколко дни показват, че ръстът на доходите продължава да върви нагоре, като е около 16%. Така че има фактори, които влияят позитивно на този сектор. Има и фактори, като покачването на лихвите, които със сигурност ще го охлаждат. Инфлацията му действа позитивно и повдигащо. Хората бързат да запазят спестяванията. Войната действа по същия начин. Миналата година имаме само два процента по-малко сделки от най-силната година за 13-24 годишен период, а именно – 2021 година. Видяха се и спадове през последните две тримесечия в София, Бургас и Пловдив, като само Варна има ръст 3-4% миналата година“.

Трябва да се има предвид, уточни събеседникът, че активен пазар, когато говорим за жилища, има в няколко големи града плюс Несебър. „Несебър е четвъртата по големина община в България по обем сделки, като даже измести Бургас с реализирани 10 000 сделки“.

Вижте целия коментар във видеото ТУК: https://bit.ly/3xD08M2

Сродни статии

05-апр.-2024
05-апр.-2024 “Futures Thinking – възможни реалности” ще се проведе на 23 април

Събитието е организирано от списание Enterprise и Българска стопанска камара. НСНИ е дългогодишен партньор на списание Enterprise. За всички членове на НСНИ е договорена отстъпка от 20 процента при ОНЛАЙН ЗАЯВКА ЗА БИЛЕТ СТАНДАРТНА РЕГИСТРАЦИЯ. ПРОМОКОД ЗА ОТСТЪПКА NSNI20 Подробна информация и онлайн регистрация за събитието ТУК

Научи повече
05-апр.-2024
05-апр.-2024 За 13 години жилищата в България са поскъпнали с близо 80%

България е на второ място в Европейския съюз по годишен ръст на цените на жилищата през четвъртото тримесечие на 2023 г., сочат данни на европейската статистическа служба Евростат. В края на миналата година жилищата в страната ни са поскъпнали с 10,1% на годишна база. Преди България е само Полша с ръст от 13 на сто, а на трето място е Хърватия с годишно покачване от 9,5%. На обратния полюс са Люксембург и Германия, където цените на жилищата са отбелязали годишен спад от съответно 14,4% и 7,1%. На трето място е Финландия с понижение от 4,4 на сто. От страните, за които […]

Научи повече
04-апр.-2024
04-апр.-2024 Софийските агенции, членове на НСНИ възстановиха дейността на Регионална структура София

 На 3 април, в деня в който София отбелязва 145 години от обявяването на нашия град за столица, се проведе учредително събрание на което софийските агенции, членове на НСНИ възстановиха дейността на регионална структура София. На събитието присъстваха новоприети компании, както и дългогодишни членове на Сдружението. След проведено гласуване беше избран седем членен управителен съвет на РС София с Председател Даниела Грозева от ВЕДА КОРЕКТ, член на управителния съвет на НСНИ. За членове на УС  на РС София бяха избрани: Динко Тодоров от „КОНСУЛТ 23“ Росен Костадинов от „ГОЛДЪН КИЙ ГРУП“ Надя Антова от „НАДИЛЕНА РИЪЛ ЕСТЕЙТ“ Венета Христова от […]

Научи повече
29-мар.-2024
29-мар.-2024 ДЕСЕТ НОВИ КОМПАНИИ СЕ ПРИСЪЕДИНИХА КЪМ НСНИ ПРЕЗ МЕСЕЦ МАРТ

През месец март голямото семейство на НСНИ  нарасна с още десет компании. Посрещаме с Добре дошли! ПОДКРЕПА ИМОТИ ЕООД гр. Пловдив КОЛИЗЕУМ ЕСТЕЙТ ЕООД гр. Пловдив АГЕНЦИЯ МЕЧТА ООД гр. Пловдив РЕДЖИНА ЕСТЕЙТ ЕООД гр. Хисаря КРИОС ООД гр. Пловдив МАКСМЕТАЛ 2012 ЕООД  гр. Пловдив ЕМПАЙЪР ЕСТЕЙТ ООД гр. Пловдив АВАНГАРД РИЪЛ ЕСТЕЙТ.БГ ЕООД гр. Пловдив ПРОПЪРТИ МЕНИДЖМЪНТ ПРО ЕООД гр. София АБ ИМОТИ КОНСУЛТ ЕООД гр. София Уважаеми колеги, пожелаваме Ви успех и Ви очакваме на всички събития организирани от НСНИ!

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: