Добромир Ганев: През 2023 не се очаква криза на жилищния имотен пазар в България

Имотният пазар в България през 2023 година ще бъде добър. Ще има известно отстъпление, продиктувано от основната причина, свързана с покачването на лихвите. Но не е сигурно дали това няма да бъде компенсирано от хора със спестявания, които, мотивирани от евентуалното ни влизане в еврозоната, да окажат обратно влияние. Това каза Добромир Ганев, председател на Национално сдружение Недвижими имоти, в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

„Криза явно няма, макроикономистите през последната седмица коментират масово, че данните не показват никакво отстъпление на българската икономика. Напротив, има ръстове, няма спадове. Ако продължат и доходите на българите в големите градове да растат, вероятно наистина ще бъдем свидетели на добра година на пазара, основно, на жилищни имоти“. 

През третото и четвъртото тримесечие на 2022 година видяхме спад на пазара на недвижими имоти в България, но не е сигурно дали сега няма да има ръст, коментира гостът. „Едва ли ще има ръст през първото тримесечие, но очакваното сериозно намаление на обема сделки, ние не го усещаме. Да, ще намалеят сделките с кредити, което ще се отрази на общия обем, но не секва интересът. Това, което коментираме с макроикономисти, е, че кризата, специално в този сектор няма да бъде толкова дълбока и дълга. Даже не е сигурно дали има и криза“.

Говорим за обем от сделки. Такава официална информация имаме за цялата 2022 година. Когато говорим за цени, говорим за индекс на цените на жилищата. Нямаме стойностни параметри. Там също за третото тримесечие ръстът, както показва националната статистика, е много висок – над 15%, уточни събеседникът.

Според анализите на макроикономистите, които действат като консултанти на Националното сдружение Недвижми Имоти, това, което би могло да повлияе на имотния пазар е покачването на лихвите, а то в България се случва много плавно, подчерта Ганев. „Преди месец бяха огласени данни, че България е третата по най-ниски лихви по ипотечни кредити страна в Европа“.

„Данните от преди няколко дни показват, че ръстът на доходите продължава да върви нагоре, като е около 16%. Така че има фактори, които влияят позитивно на този сектор. Има и фактори, като покачването на лихвите, които със сигурност ще го охлаждат. Инфлацията му действа позитивно и повдигащо. Хората бързат да запазят спестяванията. Войната действа по същия начин. Миналата година имаме само два процента по-малко сделки от най-силната година за 13-24 годишен период, а именно – 2021 година. Видяха се и спадове през последните две тримесечия в София, Бургас и Пловдив, като само Варна има ръст 3-4% миналата година“.

Трябва да се има предвид, уточни събеседникът, че активен пазар, когато говорим за жилища, има в няколко големи града плюс Несебър. „Несебър е четвъртата по големина община в България по обем сделки, като даже измести Бургас с реализирани 10 000 сделки“.

Вижте целия коментар във видеото ТУК: https://bit.ly/3xD08M2

Сродни статии

02-юни-2023
02-юни-2023 Строителството в България тече с пълна сила за разлика от ЕС

Само в девет държави от Европейския съюз са се увеличили разрешителните за строеж през 2022 г. в сравнение с 2021 г. Сред тях е и България, става ясно от данни на Евростат. Отчетеното увеличение в България е с 12%, което е и едно от най-големите. Останалите страни, в които европейската статистика отчита ръст в разрешителните за строеж (по отношение на полезната застроена площ) са Малта (+29%), Испания (+28%), Хърватия (+21%), Словения (+17%) ), Италия (+8%), Унгария (+7%), Португалия (+3%) и Франция (+2%). Като цяло през изминалата 2022 г. разрешителните за строеж са намалели с почти 5% в ЕС до 386.7 […]

Научи повече
01-юни-2023
01-юни-2023 НСНИ поздрави проф. д-р Евгени Станимиров по случай преизбирането му за ректор на ИУ-Варна

Национално сдужение Недвижими имоти изпрати Поздравителен адрес до проф. д-р Евгени Станимиров по случай преизбирането му за ректор на Икономически университет – Варна, дългогодишен асоцииран академичен член на Сдружението. НСНИ високо оценява партньорството с едно от най-авторитетните учебни заведения в страната, чиито образователни програми са сред най-иновативните в сферата на икономиката. ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС

Научи повече
31-май-2023
31-май-2023 Строежът на жилища във Варна нарасна с 24%

Според данни на националната статистика Започна изграждането на 6597 апартаменти и къщи в страната Правят 1272 кооперации и еднофамилни сгради Строителството на нови жилища се увеличава в редица области на страната. Това се дължи на нарастващото търсене на апартаменти и къщи в много големи и по-малки населени места. А строителните предприемачи с изгражданите от тях сгради се опитват да удовлетворят желанията на клиентите. През първото тримесечие на годината в област Варна е започнало строителството на 934 апартаменти и еднофамилни къщи, което е ръст с близо 24% на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. За същия период на миналата […]

Научи повече
26-май-2023
26-май-2023 Строят се повече сгради с по-малко жилища

През първите три месеца на годината са въведени в експлоатация 1289 жилищни сгради с 4427 жилища в тях. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт. Спрямо първото тримесечие на 2022 г. сградите са с 18 повече, или с 1.4%, а жилищата в тях намаляват със 153, или с 3.3%. По данни на агенциите за недвижими имоти въпреки непрекъснатия ръст в цените на жилищата търсенето на такива в новопостроени или строящи се сгради продължава да надхвърля предлагането. Очаквано най-много жилищни сгради са въведени в експлоатация в най-големия град. По области с разрешение за обитаване най-много са сградите в: София (столица) […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: