България и Малта са страните с най-изгодни жилищни кредити в ЕС

България и Малта са страните с най-ниски лихви по жилищни кредити в целия Европейски съюз. Това показват данните на Европейската централна банка, Българската народна банка и други централни банки в региона, които обобщи водещият на предаването „ИмоТиТе“ на Bloomberg TV Bulgaria Христо Николов.

Статистиката на БНБ показва, че през април новите ипотечни кредити в левове са отпускани при 2,54% средна лихва. Ако вземем само ипотеките за срок над десет години, тогава средната лихва е 2,53%. През това време купувачите на жилищни имоти в Малта са теглили целеви кредити в евро при средна лихва от 2,25%.

Николов посочи, че лихвите в България са по-ниски от страни с далеч по-развити икономики като Германия, Франция, Белгия, Нидерландия. В Германия, която е най-голямата европейска икономика, през април купувачите на нов дом в Мюнхен, Франкфурт, Хамбург и други части на страната са вземали ипотечни кредити при средна лихва от 3,93% – с почти процентен пункт и половина повече от нивата в България.

„Ако вземем данните само за ипотеките със срок над 10 години, тогава лихвите в Германия са 3,77%. Във Франция ситуацията е следната: лихвите по жилищни кредити вече са на средно ниво от 2,62%, след като година по-рано бяха 1,19%“, даде пример Христо Николов.

Той обясни, че ипотечните кредити в еврозоната поскъпват за 16-и пореден месец, като дори изпреварват решенията на Европейската централна банка за повишение на основните лихви, започнали от средата на миналата година. От декември 2021 г. до април тази година лихвите по ипотеките в еврозоната са се вдигнали с над 2 процентни пункта (от средно 1,32% до средно 3,48%), което е най-рязкото повишение от началото на века.

В еврозоната най-високи са лихвите по ипотечни кредити в Прибалтийските републики – в Латвия те са 5,46%, в Литва – 5,28%, а в Естония – 4,99%.

Извън еврозоната има още по-скъпи ипотеки. Централните банки в източноевропейските страни извън валутния съюз започнаха да вдигат още по-рано основните лихви в опит да овладеят високата инфлация. Така в момента в страни като Румъния, Полша и Унгария лихвите по ипотеките са между 7,5 и 10 процента.

Офис сградите – най-трудната част от съвременната история на бизнес имотите

Роберт Сулентик, президент и главен изпълнителен директор на CBRE Group, коментира защо офис сградите се превърнаха в най-трудната част от съвременната история на бизнес имотите. „Ако разгледаме другите класове активи – например индустриалните площи, които са голям клас активи, специализираните офиси за медицинско обслужване, хотелите, сградите за научни изследвания, високия клас многофамилни апартаментни сгради – там фундаментите са много силни – успешно отдадени под наем имоти за дълъг период от време, силни наемни нива с тенденция за покачване в много случаи и недостатъчно предлагане“, направи сравнение той.

По думите му извън офис сегмента бизнес имотите като съвкупност от активи са много много силни като цяло. „Дори в сегмента на офис сградите има един сегмент като дял между 30 и 40%, които са нови, по-добре планирани, с по-добра инфраструктура, в които компаниите се опитват да създадат по-добра среда за служителите си, за да ги накарат да се върнат в офисите“, отбеляза той и потвърди, че тези активи се представят доста добре.

Според него сградите от „клас А“ заемат една четвърт от общите офис площи, но по-ниските класове сгради, които ако бъдат реновирани подходящо, могат да станат „клас А“. „Една четвърт са и проблемните имоти, които трябва да претърпят пълна промяна или да бъдат съборени. На някои може да им се промени предназначението и да се превърнат в многофамилни жилищни сгради“, смята Роберт Сулентик.

Защо компаниите искат да върнат служителите в офисите и колко процента от сградите ще се запълнят? Какви са рисковете при финансирането на офис сгради? Направи ли преоценка пазарът и как ще повлияе евентуална рецесия на бизнес имотите? Защо американците се преместиха в Португалия преди години, а сега я напускат? С колко скочиха цените на имотите през миналата година в Португалия? Актуална ли е там златната виза за дигитални номади?

Източник Investor.bg

Сродни статии

27-сеп.-2023
27-сеп.-2023 Годишна конференция за строителство и инвестиции 2023 – палитра от (не)очаквани сценарии

След успешната конференция през 2022 г., списание „Мениджър“ подготвя второто издание на Годишна конференция за строителство и инвестиции. Събитието ще се проведе на 03.10 в Hyatt Regency Sofia от 13:00 ч. Силен старт ще бъде направен с Ясен Георгиев, изпълнителен директор на Института за икономическа политика. В презентацията си той ще сподели какво да очакваме от икономиката през 2024 г. и какви (не)очаквани сценарии ще се развият за бизнес средата. В четири дискусионни панела ще бъдат обсъдени теми от ключово значение за строителния сектор в България. Модератор на събитието ще е Иван Велков, член на УС на Българската стопанска камара […]

Научи повече
27-сеп.-2023
27-сеп.-2023 Стойността на недвижимите имоти в света е близо четири пъти по-висока от глобалния БВП

Стойността на недвижимите имоти в света – жилищни и бизнес имоти и земеделска земя, е достигнала 379,7 трлн. долара през 2022 г., сочат данни на консултантската компания Savills. Така те запазват позицията си на най-значимия актив убежище за богатството в света. През 2022 г. недвижимите имоти са били по-ценни, отколкото глобалните акции (98,9 трлн. долара) и дългови ценни книжа (129,8 трлн. долара) взети заедно, и са се равнявали на почти четири пъти повече от световния брутен вътрешен продукт (100,6 трлн. долара), съобщава Savills. За сравнение, стойността на всичкото добито злато в историята достига 12,2 трлн. долара, само 3 на сто […]

Научи повече
26-сеп.-2023
26-сеп.-2023 Варна е първенец по поскъпване на жилищните имоти

Въпреки тенденцията още от края на миналата година с намаляването на броя на сделките, цените на жилищните имоти в България продължават да се повишават. По последни данни за второто тримесечие на 2023 година, жилищните имоти във Варна са поскъпнали с над 20%. По-голямо е поскъпването при новите жилища. По този показател морската столица изпреварва останалите големи градове в страната. Най-малък е ръстът на цените в Русе и Стара Загора. Защо обаче жилищните имоти поскъпват при спад на сделките средно с около 10-12%? Според Председателя на Национално сдружение „Недвижими имоти“ Добромир Ганев, това се дължи на няколко фактора. От една страна са инфлационните процеси, които […]

Научи повече
25-сеп.-2023
25-сеп.-2023 Можем да очакваме нова тенденция на имотния пазар в България през 2024 г.

Настоящият период може да се определи като преходен от двегодишната ситуация, в която пазарите, не само в България, а в цял свят бяха прегрели. Купувачите се редяха на опашка в София и големите градове, за да дадат своите оферти. Тази година липсва тази картина, но добрата новина е, че спадовете на броя сделки се движат около 10%. Няма основание за намаляване на цените, най-малко поради нениската инфлация. Поне до края на годината очакванията са, че тази тенденцията ще се запази, но през втората половина на 2024 година може да видим промяна – покачване на обема сделки, поне в големите градове. Това каза Добромир Ганев, […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: