• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Кой е най-важният инструмент в работата на брокера

  Дата: 
  26.06.2017
  Категория: 
  Имотен пазар

  Факт е, че когато една професия не е нашата собствена, не можем да разберем напълно нейните специфики. Много често, гледайки другите, си мислим колко им е лесно на тях и започваме да се замисляме дали да не се преквалифицираме и ние. Преди години в България имаше бум на агенциите за недвижими имоти, точно защото много хора решиха, че тази работа е лесна и си отвориха офиси. За кратко. Пазарът ги отхвърли, както разказват „по-големите“ в бранша, които са успели да затвърдят позициите си. Само този, който не е влизал в ролята на клиент - било то като продавач или купувач, като наемател или наемодател - само той не знае разликата между „добър брокер“ и „човек, който не върши никаква работа“. Или още по-зле – „човек, който ни подвежда“.

  Добромир Ганев – собственик на агенция за недвижими имоти „Форос“ и зам.предс. на НСНИ:Едни от най-порочните практики на пазара са: 1. Използване на подвеждаща реклама-фалшиви обяви с нереално ниски цени;  2. Предлагане на имоти като жилищни площи, които са избени помещения или подземни нива; 3. Откровенни схеми за измама, свързани с наемни отношения-получаване на депозит за спиране на имота от предлагане, но показвания имот изобщо не се отдава“.

  Добромир Ганев уточнява още, че изборът на доверен брокер в сферата на недвижими имоти не бива да се прави като избора на стоки за ежедневна консумация. Там всички ние познаваме относително добре необходимите качества, които трябва да притежава продуктът. Изборът на брокер трябва да е по модела, по който избираме свой адвокат, лекар, зъболекар - с препоръки и предварително проучване. Средностатистически на човек му се случва един или два пъти в живота да стане участник в имотния пазар. Ако има нещастието да попадне на некоректен брокер, лошият опит поражда недоверие към всички други представители на бранша. Оттам излиза лошо име на професията.

  Даниела Бояджиева – консултант „Наеми“, агенция за недвижими имоти „Primo+“:
  „Станах брокер преди една година, много случайно - приятелка ме запозна с тогавашния ни мениджър, за да ми разкаже за професията. До този момент имах негативно мнение за брокерите и не мислих, че някога бих искала да съм като тях. Оказа се, че има и друга страна на монетата и брокерите могат да работят в полза на хората. Това много ми хареса – аз се занимавам активно с благотворителност и хуманното отношение е от първостепенно значение за мен“.

  Добромир Добрев – агент продажби в строителна фирма "Atlantis Bulgaria Holding": „Преминавал съм няколко курса на обучение с ментори най-вече на английски и на руски език. Има много механизми, с които се грабва внимание: разбираме какво  харесва на клиента, разбираме кой взима решението, разбираме дали е готов за сделка и т.н. Човекът купува от човека и в 99% от случаите уменията за добри междуличностни отношения са от решаващо значение“.

  Националното сдружение „Недвижими имоти“ се е ангажирало с важната задача да обучава качествени кадри. Центърът за професионално обучение към НСНИ е структурно обособено, специализирано, учебно-квалификационно звено, лицензирано от  Националната агенция по професионално образование и обучение. Свидетелствата за професионална квалификация, които се издават след преминатото обучение, са признати от Министерството на образованието и науката. Освен това, всяка агенция, която държи на името си, провежда собствени курсове за млади брокери. Тънкостите на професията не са малко, казват професионалистите, но основното правило е едно.

  Страхил Иванов – управител на агенция за недвижими имоти „Явлена“: „Бих посъветвал по-младите си колеги да бъдат „бегачи на дълги разстояния“, а не „спринтьори“, защото когато си коректен и лоялен към клиентите, след време клиентите работят за теб. Най-важното, най-големият капитал в нашата професия е доверието! Доверието между колегите и с клиентите. Това е причината да очаквам закона за професионалната ни дейност, защото това е нещото, което би довело до по-добър регламент във взаимотношенията“.
   
  Добромир Добрев – агент продажби в строителна фирма "Atlantis Bulgaria Holding": „Понякога клиентът купува сам, понякога ние му продаваме, но през цялото време работим с особена валута, която се нарича „Доверие“. При контакта с клиент е важно да се следва алгоритъмът в процеса на разбиране на търсенето на клиента и едва по-нататък да се встъпва в преговори. През цялото време е важно да се натрупват приятни впечатления у него. Впечатленията са относими към доверието, както стотинките към единия лев - достатъчно на брой го изграждат напълно. Тогава и само тогава като специалисти можем да катализираме повече ентусиазъм и решение в желаната посока“.

  Освен хуманност, в професията на агентите на недвижими имоти има и много псхилогия. Работата им не се изразява само в това да намерят няколко имота и да заведат клиента на оглед. Ако не са разбрали правилно желанията на този клиент и му показват само обекти, които не го интересуват, той ще спре да работи с този брокер и с тази агенция.

  Добромир Ганев – собственик на агенция за недвижими имоти „Форос“ и зам.предс. на НСНИ: „Основните функции на брокера при работата му с кленти са свързани с предоставянето на аналитична информация за пазара, неговото моментно състояние, бъдещи очаквания и прогнози целта на която информация е потребителите да имат възможността да вземат своето информирано решение за покупка/продажба на имота си; прилагане на професионални подходи при маркетирането на имота;  предоставяне на достатъчен избор от имоти; предоставяне на професионални съвети /при поискване от клиента/ за всеки аспект от процеса на продажба или покупка“.

  Добромир Добрев – агент продажби в строителна фирма "Atlantis Bulgaria Holding": „Има различни методи на работа. Различните народи имат различен манталитет, разбирания, изисквания, предпочитания и други. От избягването на ръкостискането с рускоговорящите дами, до любовта на скандинавците към големите тераси - всички привички са важни, за да се разбираме, общуваме и продаваме. Няма наръчник за тези ситуации и опитът е най добрият учител. Но аз съм намирал най-голяма ефективност чрез усмихнато, ведро, професионално, прямо и откровено държание. Прекаленият снобски преофесионализъм с фрак и папийонка не го намирам за ефективен, дори и при продаването на по-скъпи имоти. Когато направиш впечатление с изказвания, практичност, фактология, разбиране на закона и пазара, архитектура и т.н., тогава клиента разбира че си компетентен и достоен за неговото доверие“.

  Освен личностните качества и професионалната етика, посредниците в сделките с недвижими имоти е добре да спазват и Европейските стандарти за дейността на брокерите, които са приети и приложими и за България от 2010г. насам. От текста на документа става ясно, че всеки един професионалист в тази сфера, трябва да има широки познания в петнайсет области (!) като икономика, маркетинг, право, психология, реклама и др. Правата върху този Европейски стандарт за дейността на брокерите, който може да се нарече и Български държавен стандарт, се държат от Института по стандартизация и всеки, който иска да се запознае с пълния текст, може да го направи срещу заплащане. Така или иначе, тези норми нямат задължителен характер и спазването им се основава на личния избор.

  Ако обмисляте да се впуснете в света на недвижимите имоти и това да е бъдещото ви професионално развитие, не забравяйте споделения в тази статия опит. Не правете грешката да подценявате усилията, които трябва да положите и знанията, които е добре да натрупате, за да имате успешно кариерно развитие. И доброто отношение, разбира се! А ако сте в позицията на клиенти, запомнете качествата, които трябва да има един добър специалист, по думите на едни от най-успешните в своята сфера. Резултатите няма да закъснеят, категорични са експертите.

   

   

  Източник: 
  Домаза.бг

  Други новини

  Новини

  Онлайн проверка на автентичността на удостоверението за тежести

  19 March, 2018
  От днес всеки може да провери онлайн автентичността на удостоверението си за тежести върху имот

  5% скок на цените на имотите за година във Варна

  14 March, 2018
  Най-голям е интересът на клиентите към закупуването на апартаменти с една или две спални

  Как да подобрим финансовата отчетност в жилищните комплекси

  13 March, 2018
  За инвеститори, предприемачи, професионални домоуправители, фасилити и пропърти мениджъри

  Как регулирането на пазара на недвижими имоти в България ще спре некоректните практики

  12 March, 2018
  Най-приемливи за бизнеса са пазарите със смесен модел между държавна регулация и саморегулация

  ​Недвижими имоти във Варна: какво ще се строи през 2018г?

  9 March, 2018
  Настоящата година ще бъде успешна за недвижимите имоти във Варна, но не за всички сегменти

  Девет нови услуги от Агенцията по вписвания

  7 March, 2018
  „Надграждане на имотния регистър за интеграция с кадастралния регистър и допълнителни е-услуги“

  В бъдеще няма да се издават удостоверения за тежести, а преписи от досието на имота

  7 March, 2018
  АВ започна изграждането на нова електронна система, която интегрира кадастралния и имотния регистър

  Ирена Перфанова: Увеличава се броят на атрактивните имоти на пазара

  6 March, 2018
  Какво трябва да имате предвид, когато си избирате бъдещия дом през 2018 година?

  Какво да направим, ако агенции продължават да предлагат имота, който сме придобили

  1 March, 2018
  Как да защитим правата си на потребители – продавачи или купувачи на недвижими имоти

  Двустайните и тристайни жилища ново стоителство най-търсени във Варна

  26 Февруари, 2018
  През изминалата година в морската столица са реализирани 12 хиляди сделки

  Експерти отчитат активен жилищен пазар във Варна

  25 Февруари, 2018
  Данни за пазара на недвижими имоти за 2017 г и тенденции за 2018 г представиха във Варна

  24% от жилищата в София са необитаеми

  19 Февруари, 2018
  Въпреки постоянната миграция към големите градове в страната, броят на „тъмни прозорци“ остава голям

  Имотите по морето: Руснаците си тръгват, идват западняците

  2 Февруари, 2018
  Стъпките на кабинета към приемане на еврото привлича французи, белгийци и др.

  Как да изберем агенция за имоти, на която да се доверим

  26 Януари, 2018
  Намирането на добра агенция за имоти също е толкова отговорно, колкото намирането на добър зъболекар

  Лекомислени ли са хората днес при покупки на имот с ипотека

  25 Януари, 2018
  Нагласите, и на продавачите, и на купувачите са изравнени по отношение на цените

  2017 г. за жилищния пазар: София води, но вече има успокоение

  24 Януари, 2018
  Ипотечният пазар продължава да се разширява заради все още ниските лихви

  Истински ли е ръстът на имотите у нас?

  15 Януари, 2018
  Коментар на заместник-председателя на НСНИ Добромир Ганев в ефира на Клуб Инвестор с Ивайло Лаков

  Недвижими имоти в Бургас и перспективи за развитието на града

  11 Януари, 2018
  Започнатото строителство на недвижими имоти в Бургас се развива положително и отбелязва 3% ръст

  Какви са прогнозите за сектора на недвижимите имоти в България през 2018г.?

  10 Януари, 2018
  Ръстът на цените на недвижимите имоти в България е над предупредителния праг

  Промени при вписване на имотни сделки

  9 Януари, 2018
  От 2 януари 2018 г всички сделки, които се входират в АВ в София, ще бъдат вписвани в рамките на същия ден

  И. Перфанова: Пазарът на недвижими имоти ще следва посоката на 2017г.

  4 Януари, 2018
  Идва краят на спадането на лихвите по кредитите и купувачите инвестират в имоти

  Какви са прогнозите за пазара на имоти за 2018 г.?

  2 Януари, 2018
  Очаква се 2018 да затвърди тенденциите за възходящ пазар от миналата година с по-умерени темпове.

  Г. Максимова: Споменаването на понятието "балон" на имотния пазар е силно преувеличено

  28 Декември, 2017
  Брокерът следва да има икономически и маркетингови познания, за да определя правилно пазарната стойност

  Какво се случи на пазара на имоти през 2017?

  21 Декември, 2017
  2017 ще бъде запомнена като най-активната и най-успешната за недвижимите имоти от 10 години насам

  К.Вълчев, ИУ-Варна: Крайно време е да се въведе единен стандарт за размера на жилищата

  20 Декември, 2017
  Българското законодателство не регламентира какво е завършен апартамент

  Състояние на пазара на недвижими имоти за изминалите 9 месеца

  19 Декември, 2017
  За да се направи обективен анализ, трябва да се вземат под внимание показателите за изминалото 9-месечие

  "Сграда на годината" отличи най-качествените сградни проекти в България

  15 Декември, 2017
  Над 60 са участващите в конкурса новопостроени и реновирани сгради от цялата страна

  Катедра „Недвижима собственост” при УНСС връчи дипломи на абсолвентите си

  15 Декември, 2017
  От името на НСНИ абсолвентите приветства префседателят на НСНИ инж. Ирена Перфанова

  Недвижими имоти в България: резултати от годината и прогнози за 2018 г.

  13 Декември, 2017
  За какво говорят българските брокери и агенти на недвижими имоти когато се събират заедно?

  И.Перфанова: Ако цените на имотите продължат да растат, можем да повторим 2008 г.

  4 Декември, 2017
  Когато новото строителство дърпа цените нагоре, целият пазар се повлича по тях

  За НСНИ

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  •  office@nsni.bg 
  •  02/988 68 90
  •  02/980 14 70
  •  0700 10 805
  •  София, бул. "Патриарх Евтимий" 36А

  Виж на картата