• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Кой е най-важният инструмент в работата на брокера

  Дата: 
  26.06.2017
  Категория: 
  Имотен пазар

  Факт е, че когато една професия не е нашата собствена, не можем да разберем напълно нейните специфики. Много често, гледайки другите, си мислим колко им е лесно на тях и започваме да се замисляме дали да не се преквалифицираме и ние. Преди години в България имаше бум на агенциите за недвижими имоти, точно защото много хора решиха, че тази работа е лесна и си отвориха офиси. За кратко. Пазарът ги отхвърли, както разказват „по-големите“ в бранша, които са успели да затвърдят позициите си. Само този, който не е влизал в ролята на клиент - било то като продавач или купувач, като наемател или наемодател - само той не знае разликата между „добър брокер“ и „човек, който не върши никаква работа“. Или още по-зле – „човек, който ни подвежда“.

  Добромир Ганев – собственик на агенция за недвижими имоти „Форос“ и зам.предс. на НСНИ:Едни от най-порочните практики на пазара са: 1. Използване на подвеждаща реклама-фалшиви обяви с нереално ниски цени;  2. Предлагане на имоти като жилищни площи, които са избени помещения или подземни нива; 3. Откровенни схеми за измама, свързани с наемни отношения-получаване на депозит за спиране на имота от предлагане, но показвания имот изобщо не се отдава“.

  Добромир Ганев уточнява още, че изборът на доверен брокер в сферата на недвижими имоти не бива да се прави като избора на стоки за ежедневна консумация. Там всички ние познаваме относително добре необходимите качества, които трябва да притежава продуктът. Изборът на брокер трябва да е по модела, по който избираме свой адвокат, лекар, зъболекар - с препоръки и предварително проучване. Средностатистически на човек му се случва един или два пъти в живота да стане участник в имотния пазар. Ако има нещастието да попадне на некоректен брокер, лошият опит поражда недоверие към всички други представители на бранша. Оттам излиза лошо име на професията.

  Даниела Бояджиева – консултант „Наеми“, агенция за недвижими имоти „Primo+“:
  „Станах брокер преди една година, много случайно - приятелка ме запозна с тогавашния ни мениджър, за да ми разкаже за професията. До този момент имах негативно мнение за брокерите и не мислих, че някога бих искала да съм като тях. Оказа се, че има и друга страна на монетата и брокерите могат да работят в полза на хората. Това много ми хареса – аз се занимавам активно с благотворителност и хуманното отношение е от първостепенно значение за мен“.

  Добромир Добрев – агент продажби в строителна фирма "Atlantis Bulgaria Holding": „Преминавал съм няколко курса на обучение с ментори най-вече на английски и на руски език. Има много механизми, с които се грабва внимание: разбираме какво  харесва на клиента, разбираме кой взима решението, разбираме дали е готов за сделка и т.н. Човекът купува от човека и в 99% от случаите уменията за добри междуличностни отношения са от решаващо значение“.

  Националното сдружение „Недвижими имоти“ се е ангажирало с важната задача да обучава качествени кадри. Центърът за професионално обучение към НСНИ е структурно обособено, специализирано, учебно-квалификационно звено, лицензирано от  Националната агенция по професионално образование и обучение. Свидетелствата за професионална квалификация, които се издават след преминатото обучение, са признати от Министерството на образованието и науката. Освен това, всяка агенция, която държи на името си, провежда собствени курсове за млади брокери. Тънкостите на професията не са малко, казват професионалистите, но основното правило е едно.

  Страхил Иванов – управител на агенция за недвижими имоти „Явлена“: „Бих посъветвал по-младите си колеги да бъдат „бегачи на дълги разстояния“, а не „спринтьори“, защото когато си коректен и лоялен към клиентите, след време клиентите работят за теб. Най-важното, най-големият капитал в нашата професия е доверието! Доверието между колегите и с клиентите. Това е причината да очаквам закона за професионалната ни дейност, защото това е нещото, което би довело до по-добър регламент във взаимотношенията“.
   
  Добромир Добрев – агент продажби в строителна фирма "Atlantis Bulgaria Holding": „Понякога клиентът купува сам, понякога ние му продаваме, но през цялото време работим с особена валута, която се нарича „Доверие“. При контакта с клиент е важно да се следва алгоритъмът в процеса на разбиране на търсенето на клиента и едва по-нататък да се встъпва в преговори. През цялото време е важно да се натрупват приятни впечатления у него. Впечатленията са относими към доверието, както стотинките към единия лев - достатъчно на брой го изграждат напълно. Тогава и само тогава като специалисти можем да катализираме повече ентусиазъм и решение в желаната посока“.

  Освен хуманност, в професията на агентите на недвижими имоти има и много псхилогия. Работата им не се изразява само в това да намерят няколко имота и да заведат клиента на оглед. Ако не са разбрали правилно желанията на този клиент и му показват само обекти, които не го интересуват, той ще спре да работи с този брокер и с тази агенция.

  Добромир Ганев – собственик на агенция за недвижими имоти „Форос“ и зам.предс. на НСНИ: „Основните функции на брокера при работата му с кленти са свързани с предоставянето на аналитична информация за пазара, неговото моментно състояние, бъдещи очаквания и прогнози целта на която информация е потребителите да имат възможността да вземат своето информирано решение за покупка/продажба на имота си; прилагане на професионални подходи при маркетирането на имота;  предоставяне на достатъчен избор от имоти; предоставяне на професионални съвети /при поискване от клиента/ за всеки аспект от процеса на продажба или покупка“.

  Добромир Добрев – агент продажби в строителна фирма "Atlantis Bulgaria Holding": „Има различни методи на работа. Различните народи имат различен манталитет, разбирания, изисквания, предпочитания и други. От избягването на ръкостискането с рускоговорящите дами, до любовта на скандинавците към големите тераси - всички привички са важни, за да се разбираме, общуваме и продаваме. Няма наръчник за тези ситуации и опитът е най добрият учител. Но аз съм намирал най-голяма ефективност чрез усмихнато, ведро, професионално, прямо и откровено държание. Прекаленият снобски преофесионализъм с фрак и папийонка не го намирам за ефективен, дори и при продаването на по-скъпи имоти. Когато направиш впечатление с изказвания, практичност, фактология, разбиране на закона и пазара, архитектура и т.н., тогава клиента разбира че си компетентен и достоен за неговото доверие“.

  Освен личностните качества и професионалната етика, посредниците в сделките с недвижими имоти е добре да спазват и Европейските стандарти за дейността на брокерите, които са приети и приложими и за България от 2010г. насам. От текста на документа става ясно, че всеки един професионалист в тази сфера, трябва да има широки познания в петнайсет области (!) като икономика, маркетинг, право, психология, реклама и др. Правата върху този Европейски стандарт за дейността на брокерите, който може да се нарече и Български държавен стандарт, се държат от Института по стандартизация и всеки, който иска да се запознае с пълния текст, може да го направи срещу заплащане. Така или иначе, тези норми нямат задължителен характер и спазването им се основава на личния избор.

  Ако обмисляте да се впуснете в света на недвижимите имоти и това да е бъдещото ви професионално развитие, не забравяйте споделения в тази статия опит. Не правете грешката да подценявате усилията, които трябва да положите и знанията, които е добре да натрупате, за да имате успешно кариерно развитие. И доброто отношение, разбира се! А ако сте в позицията на клиенти, запомнете качествата, които трябва да има един добър специалист, по думите на едни от най-успешните в своята сфера. Резултатите няма да закъснеят, категорични са експертите.

   

   

  Източник: 
  Домаза.бг

  Други новини

  Новини

  Истински ли е ръстът на имотите у нас?

  15 Януари, 2018
  Коментар на заместник-председателя на НСНИ Добромир Ганев в ефира на Клуб Инвестор с Ивайло Лаков

  Какви са прогнозите за сектора на недвижимите имоти в България през 2018г.?

  10 Януари, 2018
  Ръстът на цените на недвижимите имоти в България е над предупредителния праг

  Промени при вписване на имотни сделки

  9 Януари, 2018
  От 2 януари 2018 г всички сделки, които се входират в АВ в София, ще бъдат вписвани в рамките на същия ден

  И. Перфанова: Пазарът на недвижими имоти ще следва посоката на 2017г.

  4 Януари, 2018
  Идва краят на спадането на лихвите по кредитите и купувачите инвестират в имоти

  Г. Максимова: Споменаването на понятието "балон" на имотния пазар е силно преувеличено

  28 Декември, 2017
  Брокерът следва да има икономически и маркетингови познания, за да определя правилно пазарната стойност

  Какво се случи на пазара на имоти през 2017?

  21 Декември, 2017
  2017 ще бъде запомнена като най-активната и най-успешната за недвижимите имоти от 10 години насам

  К.Вълчев, ИУ-Варна: Крайно време е да се въведе единен стандарт за размера на жилищата

  20 Декември, 2017
  Българското законодателство не регламентира какво е завършен апартамент

  Състояние на пазара на недвижими имоти за изминалите 9 месеца

  19 Декември, 2017
  За да се направи обективен анализ, трябва да се вземат под внимание показателите за изминалото 9-месечие

  "Сграда на годината" отличи най-качествените сградни проекти в България

  15 Декември, 2017
  Над 60 са участващите в конкурса новопостроени и реновирани сгради от цялата страна

  Катедра „Недвижима собственост” при УНСС връчи дипломи на абсолвентите си

  15 Декември, 2017
  От името на НСНИ абсолвентите приветства префседателят на НСНИ инж. Ирена Перфанова

  Недвижими имоти в България: резултати от годината и прогнози за 2018 г.

  13 Декември, 2017
  За какво говорят българските брокери и агенти на недвижими имоти когато се събират заедно?

  И.Перфанова: Ако цените на имотите продължат да растат, можем да повторим 2008 г.

  4 Декември, 2017
  Когато новото строителство дърпа цените нагоре, целият пазар се повлича по тях

  Четвърта годишна конференция на НСНИ - отзиви

  1 Декември, 2017
  Какви са отзивите от Четвъртата годишна конференция на НСНИ Inspire to Higher

  Официално връчване на дипломите на абсолвенти на ГФ при УАСГ - випуск 2017

  27 Ноември, 2017
  Отличниците ще участват в следващото издание на професионалната конференция Inspire to Higher

  Мария Белколева: Никога не определям среща на клиента си пред адреса

  24 Ноември, 2017
  Вижте какви успешни практики сподели един от най-добрите брокери в Онтарио на Празника на брокерите 2017

  10 години от създаването на Катедра „Недвижима собственост" на УНСС

  16 Ноември, 2017
  "Зад 10-годишния период стоят много работа и усилия, но и голямо удовлетворение от постигнатото"

  Има нова тенденция при бизнес сегмента на пазара на недвижими имоти

  15 Ноември, 2017
  Логистичният сектор ще става все по привлекателен за компаниите със свободни капитали

  А. Бочев: Бизнесът с недвижими имоти се гради от препоръки, базирани на спечелено доверие

  14 Ноември, 2017
  Покупката на имот изисква внимание и отговорност от страна на човека, който ви го предлага.

  България се присъедини към Женевската декларация за устойчиво градско развитие

  12 Ноември, 2017
  Близо 1,8 млрд. лв. се инвестират у нас в проекти за възстановяване на регионите

  Рекордна година за инвестиционния пазар в България

  10 Ноември, 2017
  С появата на нови брандирани хотели в София се очаква заетостта и средната цена на нощувка да се повишат

  Какво да се знае при оглед и покупка на жилище

  9 Ноември, 2017
  В случай на нужда съвет и насока можете да потърсите и от Национално сдружение недвижими имоти

  София - центърът на инвестиционната активност в България

  9 Ноември, 2017
  Пазарът на имоти е в бум, но този цикъл е много различен спрямо периода отпреди 2007 г.

  Брокерът на бъдещето ще има нужда само и единствено от мобилния си телефон

  8 Ноември, 2017
  Kолкото по-бързо и пазарът на недвижими имоти успее да се дигитализира, толкова по-добре за него

  Как ще се отрази покачването на лихвите върху пазара на недвижими имоти

  7 Ноември, 2017
  2018г. ще бъде динамична за пазара на недвижими имоти, но не толкова, колкото са били предходните три

  Как правилно да рекламираме имоти във Фейсбук и какво да не допускаме?

  7 Ноември, 2017
  Достатъчно ли е да разполагаме със смартфон, имейл и фейсбук профил, за да рекламираме успешно имоти?

  Вл. Сиркаров: Имотният пазар прегаря, когато цените растат по-бързо от доходите

  4 Ноември, 2017
  Водещият на Bloomberg TV Bulgaria се включи в дискусия, организирана от НСНИ

  Жилищата в България: по-празни, но все по-скъпи

  5 Ноември, 2017
  Почти 1 милион жилища са необитаеми, но 1 милион души живеят в пренаселени имоти

  Какви промени се очакват на пазара на имоти?

  3 Ноември, 2017
  Вижте какво споделиха експерти за нивата на лихвите и рисковете при инвестициите „на зелено“

  Проф. Андрю Баум: Инвестициите в недвижимо имущество ще растат

  2 Ноември, 2017
  Най-големите държавни, пенсионни и застрахователни фондове в света с десетки милиарди в недвижими имоти

  Пазарът на жилища във Варна – все по-скъп и по-предвидим

  1 Ноември, 2017
  Пазарът на недвижими имоти във Варна продължава стабилния си растеж и предлага възможности

  За НСНИ

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  •  office@nsni.bg 
  •  02/988 68 90
  •  02/980 14 70
  •  0700 10 805
  •  София, бул. "Патриарх Евтимий" 36А

  Виж на картата