• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Какви са прогнозите за пазара на имоти за 2018 г.?

  Дата: 
  02.01.2018
  Категория: 
  Имотен пазар

   

  Очаква се 2018 да затвърди тенденциите за възходящ пазар от миналата година, макар и с по-умерени темпове. Предлагането на имоти е на път да посрещне търсенето, което ще балансира пазара. Предстои и силен пазар на наемите в София поради европредседателството. Това прогнозират представители на водещи компании за недвижими имоти в България. 

  Вижте какви тенденции на пазара на имоти през 2018 очертаха още те пред Economy.bg:  

  Ясна Божинова, маркетинг мениджър на Arco Real Estate

  Предлагането на имоти е на път да посрещне търсенето

  Предвид множеството новоизграждащи се жилищни сгради в София, все така изгодните условия по ипотечните кредити и засиленият интерес от страна на инвеститори и купувачи, се очаква 2018 да е година на затвърждаване на тенденциите за възходящ пазар от 2017, макар и с доста по-бавен и умерен темп (от около 5-6% на годишна база).

  Предлагането на имоти е на път да посрещне търсенето, което ще създаде предпоставки за по-балансиран пазар, минимализирайки рисковете от криза, каквато преживяхме в края на 2008 г. 

   

   

   

   

   

   

   

  Невена Стоянова, управляващ директор на „Луксиммо”

  Очакваме силен пазар на наемите в София поради европредседателството

  През 2018 година очакваме силен пазар на наемите в София поради председателството на Съвета на ЕС. Кв. “Малинова долина” е новият район на София, който ще привлече интереса на купувачите с цел инвестиция, тъй като се намира на стратегическо място между Бизнес парк София и Студентски град и все още се предлага на атрактивни цени, които не се измерват в никой друг околен квартал.  

  Ниското данъчно облагане на бизнеса, както и ниските банкови лихви при депозитите и ипотечните кредити, ще повишат доверието при инвестициите в недвижими имоти, като това ще започне да се усеща по-благоприятно и в градове извън София.

  Очакваме силен пазар на ваканционни имоти, както и добър градски пазар във Варна, Бургас, Пловдив и други градове. Стабилната икономика на страната ни, доказано добрата доходност при транзакциите с имоти, както и съвременните архитектурни проекти, ще доведат до все по-голям интерес от страна на българи, живеещи извън страната. Определено очакваме екологичната тема да се превърне във водещ тренд при избора на недвижим имот за постоянно живеене, което ще доведе до наличие на повече проекти, съобразени цялостно с концепцията за опазването на околната среда.  

  Страхил Иванов, изпълнителен директор на „Явлена“

  Търговията с недвижими имоти е във възход

  Търговията с недвижими имоти е във възход от три години и три месеца в София, а от година и половина – също така и в Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора, Шумен, Ямбол, Сливен и други градове. 

  Икономиката на страната е с добър ръст на БВП, доближаващ 4%, същевременно сме свидетели на историческо дъно на безработицата – под 7%, заедно със сериозен ръст през последните години на работната заплата. Ако се запазят тези макроикономически показатели, потребителското търсене на жилища ще има последователен възходящ тренд, който ще доведе и до продължаващо увеличаване на цените. Това се отнася най-вече за София, след това за Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и курортните населени места. 

  Аз съм оптимист за пазара на имоти през 2018 година, като единствените рискове пред него са геополитическите и икономическите в региона.

   

   

   

   

   

   

  Ралица Ценова, директор продажби в „Home2U Недвижими имоти“

  Очаква ни година на устойчив растеж на пазара на недвижимите имоти

  2018 вещае да запази тенденцията на плавно покачване на цените, като очакваното поскъпване ще бъде в рамките на 8-10% за годината. Няколко фактора ще повлияят пазара на недвижимите имоти през 2018 г.:

  - Банкерите предвиждат краткосрочно увеличение на лихвените проценти към края на 2018 г., което неминуемо ще рефлектира на пазара на недвижимите имоти - първоначално с ръст на сделките, а впоследствие с лек спад, в зависимост от срока и размера на повишението.

  - Въпреки големия брой сделки, финансирани с лични средства, размерът на депозитите на домакинствата продължава да наброява 47 млрд. лева по данни на БНБ, което ще балансира и стабилизира цените и броя на сделките.

  - Икономическият растеж в страната - намаляването на безработицата и броя чуждестранни инвестиции в България.

   - Предполагаемото приемане на страната ни в Шенген и еврозоната - тези две събития неминуемо ще доведат до покачване на цените на имотите в големите градове, начело със столицата, обусловено от множество фактори, в това число и повишаването на доходите на населението, както се случи и с другите европейски страни, след присъединяването им към Шенген (Чехия, Полша, Словакия). Приемането ни ще е процес, който по прогнози на анализаторите ще продължи около две години.

  Разпределението на най-предпочитаните жилища няма да претърпи чувствителна промяна, както и съотношението на сделките за инвестиция и лично ползване, разбира се докато нивата на лихвите по кредитите стоят непроменени. Тенденцията на повишение на сделките с къщи ще се запази. Пазарът на офис площите ще се повлияе от голямото количество новопостъпващи на пазара офис площи (около 400 000 кв.м.) които неминуемо ще повлияят средната цена на отдаване.

  В обобщение, можем да заключим, че ни очаква година на устойчив растеж на пазара на недвижимите имоти. И ако следите дългосрочно пазара на имотите и сте се питали “Кога е най-добрият момент да купя недвижим имот?”- не забравяйте, че отговорът винаги е “Сега!”!  

  Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties 

  Темпът на нарастване на цените вероятно ще се успокои, но като цяло активността ще се запази

  Очакванията ни са, че 2018 ще бъде подобна на изтичащата вече 2017 година. Основните тенденции на икономически растеж, ръст на доходите и заетостта, ниски лихвени проценти по депозитите и кредитите се очаква да се запазят, което ще даде предпоставки за продължаващ ръст на активността на имотния пазар, както и на цените на имотите.

  Темпът на нарастване на цените вероятно ще се успокои, но като цяло активността ще се запази и догодина имотният пазар ще бъде отново сред най-атрактивните за инвестиции пазари. 

  В София и другите големи градове, където имаме увеличаващ се обем ново строителство, ще станем свидетели на по-добро предлагане и по-голям избор от имоти – сгради в начален етап на строителството, завършени нови сгради, както и имоти на вторичен пазар.

  Освен положителните очаквания за големите градове и ски курортите, през 2018 г. ще видим и засилена активност по морето от страна на български купувачи – местни и такива, които живеят в чужбина и търсят свой ваканционен имот. Те проучваха пазара през тази година и смятаме, че интересът им ще се материализира в повече имотни сделки от пролетта на 2018 г. 

  Добромир Ганев, управител на „Форос - Национална компания недвижими имоти”

  Очакванията остават оптимистични поради високото ниво на платежоспособно търсене

  Очакванията на екипа на „Форос“ за 2018 г. остават оптимистични поради високото ниво на платежоспособно търсене, но и с предупреждение за повишено внимание, както към инвеститорите, така и към банките, потенциалните продавачи и купувачи на пазара. В резултат на отличното развитие на пазара през последните 3 години, бяха размразени стари проекти и стартирани съвсем нови такива. Има и сериозен обем на планирано започване на още допълнителни площи в големите градове.

  Основни очаквани тенденции за 2018 г. на екипа на Форос:

  - отличната макроикономическа среда в България, както и много доброто състояние на фирмите и предприятията, предполагат продължаване на тенденцията за повишаване на доходите на населението - факти, които се отразяват позитивно и на пазара на имоти.

  - София, Варна, Пловдив - висока активност на пазара на нови жилищни сгради, което ще окаже натиск върху предлагането.

  - подобен на 2017 г. обем от сделки в страната - около 220 000-230 000 бр. Намалящ ръст в основните няколко града.

  - очаквания за наличие на атрактивни условия по ипотечно кредитиране, но с тенденция за лека промяна на лихвените нива.

  - продължаваща тенденция на много добро развитие на пазара в основните 5-6 града на страната - София, Варна, Бургас, Пловдив, Стара Загора, Перник.

  - възможно задържане или лек спад на цените в някои от районите на основните активни градове.

  - поради високите нива на предлагане на ново строителство в някои райони ще се забавят продажбите „на зелено“. Купувачите трябва да бъдат по-предпазливи при желанието си за покупки чрез този метод. Етапът, в който се намира пазара, предполага внимание при този вид покупки.

  Източник: 
  Economy.bg

  Други новини

  Новини

  Имотите по морето: Руснаците си тръгват, идват западняците

  2 Февруари, 2018
  Стъпките на кабинета към приемане на еврото привлича французи, белгийци и др.

  Как да изберем агенция за имоти, на която да се доверим

  26 Януари, 2018
  Намирането на добра агенция за имоти също е толкова отговорно, колкото намирането на добър зъболекар

  Лекомислени ли са хората днес при покупки на имот с ипотека

  25 Януари, 2018
  Нагласите, и на продавачите, и на купувачите са изравнени по отношение на цените

  2017 г. за жилищния пазар: София води, но вече има успокоение

  24 Януари, 2018
  Ипотечният пазар продължава да се разширява заради все още ниските лихви

  Истински ли е ръстът на имотите у нас?

  15 Януари, 2018
  Коментар на заместник-председателя на НСНИ Добромир Ганев в ефира на Клуб Инвестор с Ивайло Лаков

  Недвижими имоти в Бургас и перспективи за развитието на града

  11 Януари, 2018
  Започнатото строителство на недвижими имоти в Бургас се развива положително и отбелязва 3% ръст

  Какви са прогнозите за сектора на недвижимите имоти в България през 2018г.?

  10 Януари, 2018
  Ръстът на цените на недвижимите имоти в България е над предупредителния праг

  Промени при вписване на имотни сделки

  9 Януари, 2018
  От 2 януари 2018 г всички сделки, които се входират в АВ в София, ще бъдат вписвани в рамките на същия ден

  И. Перфанова: Пазарът на недвижими имоти ще следва посоката на 2017г.

  4 Януари, 2018
  Идва краят на спадането на лихвите по кредитите и купувачите инвестират в имоти

  Какви са прогнозите за пазара на имоти за 2018 г.?

  2 Януари, 2018
  Очаква се 2018 да затвърди тенденциите за възходящ пазар от миналата година, макар и с по-умерени темпове.

  Г. Максимова: Споменаването на понятието "балон" на имотния пазар е силно преувеличено

  28 Декември, 2017
  Брокерът следва да има икономически и маркетингови познания, за да определя правилно пазарната стойност

  Какво се случи на пазара на имоти през 2017?

  21 Декември, 2017
  2017 ще бъде запомнена като най-активната и най-успешната за недвижимите имоти от 10 години насам

  К.Вълчев, ИУ-Варна: Крайно време е да се въведе единен стандарт за размера на жилищата

  20 Декември, 2017
  Българското законодателство не регламентира какво е завършен апартамент

  Състояние на пазара на недвижими имоти за изминалите 9 месеца

  19 Декември, 2017
  За да се направи обективен анализ, трябва да се вземат под внимание показателите за изминалото 9-месечие

  "Сграда на годината" отличи най-качествените сградни проекти в България

  15 Декември, 2017
  Над 60 са участващите в конкурса новопостроени и реновирани сгради от цялата страна

  Катедра „Недвижима собственост” при УНСС връчи дипломи на абсолвентите си

  15 Декември, 2017
  От името на НСНИ абсолвентите приветства префседателят на НСНИ инж. Ирена Перфанова

  Недвижими имоти в България: резултати от годината и прогнози за 2018 г.

  13 Декември, 2017
  За какво говорят българските брокери и агенти на недвижими имоти когато се събират заедно?

  И.Перфанова: Ако цените на имотите продължат да растат, можем да повторим 2008 г.

  4 Декември, 2017
  Когато новото строителство дърпа цените нагоре, целият пазар се повлича по тях

  Четвърта годишна конференция на НСНИ - отзиви

  1 Декември, 2017
  Какви са отзивите от Четвъртата годишна конференция на НСНИ Inspire to Higher

  Официално връчване на дипломите на абсолвенти на ГФ при УАСГ - випуск 2017

  27 Ноември, 2017
  Отличниците ще участват в следващото издание на професионалната конференция Inspire to Higher

  Мария Белколева: Никога не определям среща на клиента си пред адреса

  24 Ноември, 2017
  Вижте какви успешни практики сподели един от най-добрите брокери в Онтарио на Празника на брокерите 2017

  10 години от създаването на Катедра „Недвижима собственост" на УНСС

  16 Ноември, 2017
  "Зад 10-годишния период стоят много работа и усилия, но и голямо удовлетворение от постигнатото"

  Има нова тенденция при бизнес сегмента на пазара на недвижими имоти

  15 Ноември, 2017
  Логистичният сектор ще става все по привлекателен за компаниите със свободни капитали

  А. Бочев: Бизнесът с недвижими имоти се гради от препоръки, базирани на спечелено доверие

  14 Ноември, 2017
  Покупката на имот изисква внимание и отговорност от страна на човека, който ви го предлага.

  България се присъедини към Женевската декларация за устойчиво градско развитие

  12 Ноември, 2017
  Близо 1,8 млрд. лв. се инвестират у нас в проекти за възстановяване на регионите

  Рекордна година за инвестиционния пазар в България

  10 Ноември, 2017
  С появата на нови брандирани хотели в София се очаква заетостта и средната цена на нощувка да се повишат

  Какво да се знае при оглед и покупка на жилище

  9 Ноември, 2017
  В случай на нужда съвет и насока можете да потърсите и от Национално сдружение недвижими имоти

  София - центърът на инвестиционната активност в България

  9 Ноември, 2017
  Пазарът на имоти е в бум, но този цикъл е много различен спрямо периода отпреди 2007 г.

  Брокерът на бъдещето ще има нужда само и единствено от мобилния си телефон

  8 Ноември, 2017
  Kолкото по-бързо и пазарът на недвижими имоти успее да се дигитализира, толкова по-добре за него

  Как ще се отрази покачването на лихвите върху пазара на недвижими имоти

  7 Ноември, 2017
  2018г. ще бъде динамична за пазара на недвижими имоти, но не толкова, колкото са били предходните три

  За НСНИ

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  •  office@nsni.bg 
  •  02/988 68 90
  •  02/980 14 70
  •  0700 10 805
  •  София, бул. "Патриарх Евтимий" 36А

  Виж на картата